Nästa artikel
Åksjuka drabbar oftast de som tittar ner på en skärm
NYHETER

Åksjuka drabbar oftast de som tittar ner på en skärm

Publicerad 10 april 2017 (uppdaterad 10 april 2017)
Två av tre drabbas vid något tillfälle av åksjuka. Värst drabbas barn och ungdomar som de ofta förvärrar genom att sitta med huvudet nedåt mot en smartphone eller surfplatta. Placera skärmen högt säger experterna som även kommer med andra tips!

Mänga som åker med barn i bilen känner igen situationen. Barn som sitter och tittar ner på sin mobiltelefon börjar redan efter tio minuter att klaga på att de är åksjuka. Då börjar det som många föräldrar upplever som en mardröm, den spännande resan blir spännande på fel sätt. Det är förstås inte bättre när vuxna drabbas.

Ford har tagit fasta på vad som kan göras åt det hela och lät nyligen sitt forsknings- och utvecklingscenter i Aachen i Tyskland inleda en studie om vad som orsakar problemen. Nu är det ju inte bara barn som drabbas, det visar sig att oavsett ålder så förvärrar dagens skärmtittande symptomen. Redan efter tio minuter drabbas två av tre skärmtittande vuxna av åksjuka.

– Åksjuka är ett komplext problem och en naturlig reaktion mot onaturliga stimuli. Tillståndet går inte att bota som sådant, men vi tittar på alternativa sätt att mildra symptomen. Faktum är att åksjuka kan förhindras till en viss grad genom en lugnare körstil utan onödiga inbromsningar, säger Dr. Jelte Bos, Professor vid TNO som arbetar inom undersökningen Ford beställt.

Åksjuka beror på att signalerna från dina ögon inte samordnas på rätt sätt med signalerna från balansorganen inuti öronen. En vanlig start på åksjuka är att den som drabbas börjar gäspa och svettas. Spädbarn kan inte bli åksjuka utan problemen uppstår först när vi börjar gå men även husdjur kan bli åksjuka, till och med guldfiskar.

Fords utvecklingscenter kommer fram till några enkla knep för att minska risken att bli sjuk.

Om skärmen är placerad högre upp och på ett sådant sätt att man kan se omgivningen på båda sidor av skärmen minskar symptomen väsentligt. Kan man få barnet att göra något annat är mycket vunnet, kanske räkna röda bilar eller någon frågesport men även att sjunga hjälper enligt experterna.

Om barnet sitter i baksätet hjälper det att sitta i mitten, men allra helst ska man sitta i framsätet, något som dock krockar med andra säkerhetsaspekter när det gäller barn. En förare som hela tiden sitter och vänder sig bakåt är knappast heller säkerhetshöjande så låt föraren koncentrera sig på jämn fart och mjuka rattrörelser. Frisk luft är också något som lindrar symptomen liksom att ge stöd för huvudet med en kudde eller liknande.

Ingefära fungerar som en enkel medicin och det kan du ordna med kakor, gärna kombinerat med att dricka cola påstår Ford medan kaffe förvärrar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.