Nästa artikel
Allt fler nyckellösa bilstölder
NYHETER

Allt fler nyckellösa bilstölder

Publicerad 28 september 2018
Så kallade ”relä-attacker” har ökat markant i år och tjuvarna stjäl bilen från uppfarten på natten. För att skydda dig ska du stoppa bilnyckeln i plåtburk.

Försäkringsbolaget If har under 2018 sett en ökning i en viss typ av tillvägagångssätt som biltjuvar använder sig av för att stjäla bilar. Det har visat sig att moderna bilar med nyckellösa system ligger i farozonen.

Funktionen kallas på engelska keyless eller Keyless Go, alltså att man bara behöver vara i närheten av bilen med nyckeln för att den ska låsa upp sig. Detta utnyttjar brottslingarna. De sonderar terrängen i bostadsområden med nya bilar och fångar med en relä-sändare upp signalen från bilnyckeln inne i huset så att de sedan kan låsa upp bilen, starta den och åka iväg.

– Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare eller förstärkare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

Försäkringsbolaget berättar att de 2017 mottog ett fåtal anmälningar om så kallade relä-attacker, men att de under 2018 har fått in flera anmälningar i veckan. 

Råden för att undvika att bilen stjäls är att förvara bilnyckeln i en plåtburk med lock för att förhindra att tjuvarna plockar upp signalen utanför ytterdörren. Det finns också speciella fodral att köpa som blockerar signalen. Andra tips är bland annat att installera ytterbelysning med rörelsesensor om man bor i villa, eller att använda sig av rattkrycka och hjullås.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.