Nästa artikel
Antalet gästnätter toppar igen för Västerbotten
VÄSTERBOTTEN

Antalet gästnätter toppar igen för Västerbotten

Publicerad 8 februari 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Västerbottens turism ökar och är det enda länet av de fyra nordliga som ökat antalet utländska gästnätter, övriga minskar. Riket totalt ökar också men camping minskar.

För andra året i rad har Västerbotten fler kommersiella gästnätter än någonsin i de mätningar som påbörjades 1978.

– Återigen får Västerbottens turistnäring kvitto på att hårt arbete lönar sig, säger Annika Sandström, chef för VästerbottensTurism, Region Västerbotten.

Västerbottens turistnäring har under flera år satsat på värdskap och gjort insatser för att höja kvaliteten i syfte att skapa turistprodukter och destinationer.

Årets ökning är 2 % fler gästnätter än föregående år (31 000 gästnätter). Ökningen är jämförbar med ökningen i Sverige som helhet. Avgörande är att den utländska andelen gästnätter ökade med hela 9.1 %. Västerbotten är enda länet av de fyra nordliga som ökat i antalet utländska gästnätter, övriga minskar.
Den huvudsakliga andelen av ökningen består av gäster från Finland, Sverige, Norge och Polen och de boendeformer som ökat mest är vandrarhem och stugbyar.

Nationellt ökade antalet gästnätter med 2,1 procent jämfört med 2012. Antalet gästnätter på hotell och privat förmedlade stugor och lägenheter ökade, medan stugbyar, vandrarhem och campingplatser minskade sina gästnätter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.