Nästa artikel
Bedragare på Blocket fällda i stor härva
NYHETER

Bedragare på Blocket fällda i stor härva

Publicerad 3 januari 2019 (uppdaterad 3 januari 2019)
Malmö tingsrätt har fällt 37 personer i en omfattande bedrägerihärva på Blocket vilken har inbringat miljonbelopp. För dig som annonserar ut din husbil eller husvagn finns anledning att se upp.

Vi har då och då varnat för att bli lurad på sitt fordon i samband med privatförsäljning, Sätten att bli lurad på är många och går ofta ut på att få den bedragne att uppge sitt bankID. Inte minst dyra fordon som ofta är fallet med husbilar och husvagnar är extra intressanta för bedragare.

I takt med att bankID används allt oftare, även vid inloggning hos exempelvis Transportstyrelsen, har olika metoder för bedrägerierna förfinats och det blir allt svårare att se igenom bedragarnas raffinerade metoder.

I det aktuella fallet, som skedde under perioden februari-april 2018, har bedragarna ringt upp den som annonserat på Blocket, sagt sig vilja köpa det och erbjudit sig att betala handpenning.

En annan person i ligan har i anslutning till detta samtal ringt till annonsören och sagt sig ringa från bankens säkerhetsavdelning och vill att annonsören ska bekräfta den inkommande betalningen genom att legitimera sig med sitt bankID alternativt med sin bankdosa. Ligan har förfogat över en teknik som visar bankens telefonnummer på displayen vilket gjort det enklare att få den bedragne att göra som ligamedlemmen ber denne göra. Med uppgifterna har ligan sedan omedelbart länsat kontot.

Utöver tre personer som fick fängelsestraff på mellan två och tre år fick de andra ettdera villkorliga domar eller kortare fängelsestraff medan fyra av de totalt 41 åtalade friades i brist på bevis.

Andra sätt i andra sammanhang för att lura annonsören kan vara i samband med provkörning. Om ägaren lämnar över nycklarna frivilligt räknas det i försäkringssammanhang inte som stöld och kan sluta med att säljaren blir av med fordonet utan att ha rätt till någon försäkringsersättning, en metod vi också varnat för tidigare.

Ett annat rafinerat sätt har varit att lura ägaren att utföra ägarbytet innan pengarna har betalats, något som idag kan utföras som e-tjänster hos Transportstyrelsen. När ägarbytet väl skett är det oerhört komplicerat att upphäva det och oftast hinner dessutom fordonet byta ägare många gånger innan den rättmätige ägaren ens hunnit polisanmäla bedrägeriet. Även om fordonet inte lämnas över vid tillfället kan nycklar beställas med registreringsbeviset och legitimation som grund. Sedan är det en enkel match för bedragaren att bara hämta fordonet.

Ytterligare en metod är falska försäljningsuppdrag. Annonsören blir uppringd och erbjuden att få hjälp med att sälja fordonet. Då det förekommer en rad seriösa aktörer på marknaden gäller det att kunna sålla agnarna från vetet. En bra start är att det ska vara en etablerad aktör som har lokaler och ordentliga kontrakt.

Förvara aldrig bilens registreringsbevis som används vid ägarbyte i bilen. Där finns den kod som behövs för ägarbytet men det kan även skickas per post till bilregistret som utan vidare kontroll ändrar ägare. Visserligen får den som blir avregistrerad som ägare ett brev, men då är det redan för sent.

Även privat uthyrning har sina risker, både när det gäller försäkringens giltighet och att fordonet verkligen återlämnas. Överväg noga om det är värt intäkten mot risken. Tyvärr kan uthyrningen bli en dyrköpt erfarenhet och räkna inte med någon ersättning från försäkringsbolaget vid ett bedrägeri.

Många gånger får vi kommentarer om att det bara är lättlurade personer som råkar ut för bedrägerier men så enkelt är det inte. Bedragarens "yrke" är att invagga offret i en falsk trygghet och alla tekniska system går att manipulera. Att vara på sin vakt är en dygd men ingen garanti för att inte bli utsatt för ett bedrägeri.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.