Nästa artikel
Billigast däck inte alltid prisvärt
NYHETER

Billigast däck inte alltid prisvärt

Publicerad 9 april 2014 (uppdaterad 6 februari 2023)
Däck är en kostsam investering och många försöker komma undan så billigt som möjligt. Men för billigt kan kosta säkerhet.

Då är det dags att byta däck igen. Snöbeklädda vägar blir snabbt spegelblanka vattenpölar och vikten av rätt däck är betydande för att undvika vattenplaning. Prisjakt jämför 26 000 däck och de 30 olika nätbutiker som säljer dem. Det finns många prisvärda alternativ samt vissa däck som bör undvikas.

Råd och Rön går ut och varnar för flera däckmodeller. Köper du ett begagnat fordon, kolla vilka däck som sitter på fordonet och däckens testresultat. Fel däck kan vara farliga att köra med och bör bytas, även om de är nya. 

Råd och Rön varnar för 15-tums däcket Federal Formoza FD2 och 14-tummarna Kleber Dynaxer HP3, Kormoran Impulser B2, Debica Passio 2 samt Avon ZT5.

Prisjakt som en oberoende prisjämförelsetjänst tar med alla däck, både testvinnare och testförlorare, vinnarna syns som regel högre upp i populariteten. Läs gärna tester som görs av oberoende testföretag och jämför pris på de däck som har fått höga poäng. Att enbart gå på pris är inte att rekommendera. Det finns bra tester i Sverige hos Råd och Rön och i våra grannländer hos NAF i Norge och ADAC i Tyskland.

Tips på länkar:                           

Prisjakt

ADAC Tyskland

NAF Norge

Motormännen

Råd och Rön  (Testet kostar 45kr)

Aftonbladet (Testet kräver Plus-konto)

Värt att veta är också att de som säljer däck på nätet är ofta kopplade till verkstäder som erbjuder montering och tar emot leveransen och boka montering via butiken.

Källa: Mynewsdesk

Dett gäller om däck

Perioden för vinterdäck sträcker sig från 1 december - 31 mars om det råder vinterväglag.

Efter den 15 april är det inte tillåtet att använda dubbdäck.

Sommardäck måste ha ett mönster på 1,6 mm, men för att ha bra grepp på vått väglag bör man ha 3mms djup.

Se över slitaget på däcken för att kontrollera om trycket i däcken är rätt fördelat då det kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt tryck finns angivet i instruktionsboken till bilen.

Förvara däck på ett torrt, svalt och mörkt utrymme.

Källa: Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.