Nästa artikel
Dags att se upp för vilt på vägarna
NYHETER

Dags att se upp för vilt på vägarna

Publicerad 29 augusti 2016 (uppdaterad 29 augusti 2016)
Snart är augusti till ända och nu börjar brunstperioden för många vilda djur. Se därför upp i skymning och gryning när många djur börjar röra sig över våra vägar.

Viltrisken finns alltid men speciellt nu när kvällarna inte längre är lika ljusa ökar risken betydligt. Olycksstatistiken visar att det redan i augusti sker nästan 30 000 viltolyckor, framför allt med rådjur, älg och vildsvin. Men det är troligen ännu fler eftersom många trafikanter sannolikt inte vet hur man bör gå tillväga om man är med om en viltolycka, eller för att de inte vet vilka djurolyckor man har skyldighet att rapportera.

Trafikverket arbetar hårt med att bygga ut vilstängsel och det genomförs även experiment med så kallade ekodukter, viltbroar, där man skapar en säker passage för djur över vägar.

Om ett mindre djur korsar vägen framför dig bör du försöka bromsa, men väj inte åt sidan i onödan. Många svåra olyckor sker på grund av förare som har försökt väja ner i diket eller kommit över i fel körfält när de har försökt undvika att köra på ett djur. Det är bara om du riskerar att krocka med större kronvilt som du bör överväga att väja för att minska risken för skador. En stor älg eller kronhjort som körs på riskerar att falla rakt in genom framrutan. I övriga fall är det viktigare att du behåller din bil på vägen.

Så gör du om du råkar ut för en viltolycka

Om olyckan skulle vara framme bör du alltid ringa 112 och rapportera att du har krockat med ett djur, även om djuret har sprungit vidare. Det händer ofta att ett djur råkar i chock och springer in i skogen, trots att de är svårt skadade. Det är viktigt att viltskyddet får information för att kunna komma ut och lokalisera djuret för att snabbt kunna avsluta dess lidande eller ge det vård. 

För följande djur är det lagkrav på att rapportera olyckor: älg, rådjur, vildsvin, hjort, björn, varg, järv, mufflonfår, utter och örn. Rapporterar gör du genom att ringa 112. Det kan även vara värt att ringa in och rapportera en olycka om du skulle köra på någons husdjur.

Opus Bilprovning delar kostnadsfritt ut så kallade viltremsor som du kan ha i bilen. Med dessa kan du markera ut olycksstället så att viltskyddet snabbt kan lokalisera platsen.

Ta det försiktigt på vägarna och var uppmärksam när du kör.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.