Nästa artikel
Dåliga däck, för korta avstånd och för höga hastigheter risker på vintern
NYHETER

Dåliga däck, för korta avstånd och för höga hastigheter risker på vintern

Publicerad 4 februari 2016 (uppdaterad 6 februari 2023)
Rubriken låter knappast som någon ny revolutionerande nyhet men Nokian Tyres har genomfört en undersökning och sammanfattar vad vi vet, borde veta och ska tänka på när det gäller våra vinterdäck.

Enligt svenska bilister är för korta avstånd till framförvarande bilar, för höga hastigheter och dåliga vinterdäck de största riskfaktorerna på vintern, visar enkät som Nokian Tyres har gjort. De flesta bilisterna känner till att för lågt mönsterdjup på däcken försämrar greppet och körsäkerheten, men få kollar mönsterdjupet efter däckbytet på hösten.

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på över åtta millimeter. Enligt lagen ska vinterdäck ha minst tre millimeters mönsterdjup. När det är under fyra millimeter rekommenderas köp av nya vinterdäck eftersom greppet inte längre är säkert. 

Nokian Tyres enkät visar att 46 procent av de som svarade på enkäten känner till att vinterdäck bör ha ett mönsterdjup på minst fyra millimeter. I samma enkät anger 33 procent att dåliga däck är en av de största riskerna i trafiken på vintern. 49 procent svarar att de väljer vinterdäck som ger bra grepp och kort bromssträcka. 

Svenska bilister förstår att bra mönsterdjup och säkerhet går hand i hand, men ändå finns det gott om bilister som kör med slitna vinterdäck.

− Tyvärr är bilister generellt lata. Mönsterdjupet kollas vid byte till vinterdäck på hösten, men sedan ägnar de flesta inte något större intresse för däcken under resten av vintern, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Slitna vinterdäck ger betydligt längre bromssträcka och sämre vintergrepp, speciellt när det är halt. För lågt mönsterdjup gör också att däcket inte klarar av att leda bort snö och slask, vilket försämrar greppet.

Slitna dubbdäck ger bättre isgrepp än nya dubbfria vinterdäck

Ett test från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar att till och med slitna dubbdäck ger bättre isgrepp än helt nya dubbfria vinterdäck. Av testet framgår också att de sämsta centraleuropeiska dubbfria vinterdäcken hade lika dåligt isgrepp som sommardäcken som fanns med i testet. De testade vinterdäcken hade ett mönsterdjup på 5-7 millimeter och de var i genomsnitt 5,5 år gamla. VTI testade totalt 77 vinterdäck, varav 50 var slitna och 27 helt nya däck.

Skifta om däcken

Däcken slits mer på drivaxeln. På en framhjulsdriven bil slits framdäcken mer än bakdäcken och därför är det klokt att skifta däcken efter cirka 800 mils körning. Framdäcken ska alltså bak och bakdäcken fram. 

− Det gör att däcken slits mer jämnt och de håller längre. Även dubbarna på dubbdäck slits mer jämnt. Skillnaden mellan mönsterdjupet fram och bak bör dock inte överstiga två millimeter. Kör man mycket och inte skiftar däck kan det hända att framdäcken är helt slitna på våren medan bakdäcken kan ha upp till sju millimeter av mönsterdjupet kvar, säger Ostrovskis.

Så kan du mäta mönsterdjupet

Du kan enkelt kolla mönsterdjupet med en femkrona. Avståndet mellan kanten på myntet och överdelen på siffran fem är tre millimeter. Om du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet alltså mindre än tre millimeter, vilket på personbilar är gränsen för minsta lagliga mönsterdjup på vinterdäck.

Alla nyare däck har en DSI-slitagevarnare. I mitten av mönstret finns en nummerserie 8-6-4, vilket visar det kvarvarande mönsterdjupet. När siffran 8 försvinner betyder det att mönsterdjupet är under åtta millimeter och när siffran 6 försvinner är mönsterdjupet under sex millimeter. Vid siffran 4 finns även en snöflingesymbol. När även den försvinner så innebär det att däcket inte längre ger ett säkert vintergrepp.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.