Nästa artikel
Får du också dubbelt så hög skatt på husbilen?
NYHETER

Får du också dubbelt så hög skatt på husbilen?

Publicerad 12 januari 2016 (uppdaterad 14 januari 2016)
Vid årsskiftet ändrades skatten för husbilar och enligt de beräkningar som publicerades var utgångspunkten att skatten generellt skulle bli lägre. Dock så har vissa fått en dubblering, från 8.000 till 16.000 per år! Hur hög blev din skatt? Missa inte att besvara vår läsarfråga!
Vi fick ett mail från en läsare som gick in på Bilregistret och kollade vilken fordonsskatt som registrerats på hans fordon.

Han var knappast imponerad. Milt sagt. Bilen har ett Fiat Ducato-chassi, årsmodellsbeteckning 2014, en motor på 96 kW med Euro 5 specifikationer och en totalvikt på 3.850 kilo. Bodelen är Knaus. Tidigare var skatten 8.037 kronor och efter höjningen anges i bilregistret den nya skatten till 16.015.

Vi tog kontakt med Transportstyrelsen där vi pratade med Ulla-Britt Andersson för att höra om detta är en vanlig höjning.

Nu visade det sig dock att denna höjning baserade sig på ett mänskligt fel, motoreffekten i bilregistret hade felaktigt blivit 960 kW. Följdfrågan blev då om fler sådana fall hade uppdagats men någon uppföljning av detta har hittills inte skett. Eftersom detta fall nu uppdagades ska Transportstyrelsen göra en datakörning under eftermiddagen för att försöka hitta fler eventuella felaktigheter. Utgångspunkten i skatteomläggningen är inte en höjning utan just en omläggning. Ulla-Britt Andersson bedömde att merparten av husbilsägarna kommer att få en lägre skatt, de flesta från nivån 8.000 kronor till 7.000.

När det gäller vikten så är den högsta skatteberäknde vikten 3,5 ton. Även om husbilen har en högre totalvikt baseras skatteuträkningen på detta värdet.

- Det är Skatteverket som äger formeln för fastställandet av skatten men Transportstyrelsen ansvarar för de värden som åsatts respektive exemplar av fordonen. Uppdelningen innebär att den ägare som anser att formeln är fel, och därmed skatten, ska överklaga skattebeslutet till skatteverket medan fel som baserar sig på felaktiga tekniska uppgifter ska överklaga till Transportstyrelsen på avdelningen för fordonsteknik, säger Ulla-Britt Andersson som uppmanar fordonsägare som upptäcker fel att höra av sig. Nästan alla ska få en sänkning och tyvärr kan det smyga sig in fel av den här typen, jag kan bara uppmana de som får kraftiga höjningar att kontrollera att de tekniska uppgifterna är korrekta.

Ulla-Britt Andersson upplyste vidare om att formeln som nu används kommer att ändras med 2-3 års mellanrum på grund av den tekniska utvecklingen och för att hålla formelm ajour med aktuell fordonspark.

Husbilar har inte en fastställd skatt som personbilar. All skatt på husbilar ska i fortsättningen skönsbedömas vilket innebär att samma basfordon kan få olika skatt beroende på tillverkare av bodelen och därmed fordonets totalvikt. Tidigare bedömdes fordonen helt individuellt vilket innebar att även samma fordon i alla avseenden (basfordon, motor och bodel) kunde få olika skatt. För att undvika en alltför stor godtycklighet striktades därför rutinerna upp och tog också bort möjligheten att använda basfordonets tekniska uppgifter. Dessa ägare kommer därför att få kraftiga skattehöjningar.

Gå in på bilregistrets sida för fordonsfrågor (här) och kolla vad din skatt blir. På den här platsen behöver du bara ditt registreringsnummer men för mer detaljerade ägaruppgifter går du in på eget fordon där du behöver registreringsbeviset.

Gå även in på vår fråga om hur förändringen slår för din husbil. Om många svarar får vi en indikation på hur skatteändringen slår för kollektivet. Frågan hittar du på förstasidan på hemsidan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.