Nästa artikel
Fel i rapport om barnsäkerhet
NYHETER

Fel i rapport om barnsäkerhet

Publicerad 19 juni 2019 (uppdaterad 20 juni 2019)
Folksams uppgifter om krocksäkerheten i husbilar ifrågasätts. Deras påstående att krockkuddarna på passagerarsidan inte går att koppla ur är fel.
Husvagnsbranschens riksförbund ifrågasätter Folksams rapport om barnsäkerheten i husbilar som har uppmärksammats stort i media de senaste dagarna. De felaktiga uppgifterna gäller möjligheten att koppla ifrån krockkudden på passagerarsidan fram.
 Anders Ydenius, trafikforskare hos Folksam säger:

– De flesta husbilar saknar dessutom avstängning av krockkudde vilket omöjliggör användande av passagerarplatsen fram för barn under 140 centimeter.

Husvagnsbranschens riksförbund ifrågasätter detta och ställde frågan till den totalt dominerande leverantören av basfordon för husbilar, Fiat Professional, där Bengt Appelqvist konstaterar:

 – Avstängning av passagerarkrockkudden har, vad jag vet, alltid gått att göra på Fiat Ducato genom menyn i flerfunktionsdisplayen.

Efter kontroll i ett par andra husbilar, bland andra en Ford Transit, uppger Husvagnsbranschens riksförbund att krockkudden kan stängas av även i dessa.

Husbil & Husvagn kontaktade Anders Ydenius och han uppger att de fått uppgiften från två återförsäljare som inte kunnat ange om det går att koppla bort krockkudden. Folksams forskare har inte följt upp dessa uppgifter med leverantörerna eller läst instruktionsböckerna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.