Nästa artikel
Forskarrön kan korta köer vid rödljus
NYHETER

Forskarrön kan korta köer vid rödljus

Publicerad 10 april 2019
Forskare vid Lunds universitet menar att med en annan styrning av trafikljus skulle bilköerna kunna minskas och restiden bli tio procent kortare. Lösningen är att styra dem med kameror i stället för magnetslingor.

Systemet är testat i datorsimuleringar där resultaten har beräknats. Med hjälp av kameror kan systemet avgöra hur långa bilköerna är och därmed styrs periodernas längd på ett mer effektivt sätt.

– Det blir kortare köer, kortare restid och det ger mindre utsläpp. Troligtvis också mer pålitliga transporter överlag, säger forskaren Gustav Nilsson vid Lunds universitet till SR och fortsätter om man kan mäta kölängderna vid varje trafikljus med kameror kan man ställa in trafikljusen på ett smartare sätt så att bilköerna blir kortare.

I dag styrs trafiksignalerna av nedgrävda magnetdetektorer som bara känner av om det är bilar som köar eller inte, men inte längden på köerna. Om och när systemet skulle kunna införas är inte klart men forskarna är övertygade om att det kommer att fungera på det tänkta sättet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.