Nästa artikel
Gotlands guldkorn
Nyheter

Gotlands guldkorn

Publicerad 8 juli 2011 (uppdaterad 11 juli 2011)
För oss som gillar att samla på upplevelser är Gotland en enda stor skattkista. Här tipsar Husbil & Husvagn om några favoriter, vissa avsides de stora vägarna. Carola Eklundh (text) Christer Lundin (foto)

 

1. Ljugarn & Folhammar 
 Strax norr om Ljugarns samhälle och på promenadavstånd från den strandnära campingplatsen och alla restauranger och kaféer, ligger naturreservatet och raukområdet Folhammar. Naturen är karg med envisa gotlandstallar och enbuskar som enda dekoration. 
På området finns iordningställda grillplatser och en labyrint som både barn och vuxna kan uppskatta. Bilen är däremot inte välkommen i naturreservatet men vägen längs kusten är vacker att vandra eller cykla. 
Hitta hit: följ strandgatan norr om Ljugarn.
2. DrakJohan
 Stanna en stund i Kovik och kika in i konstnären Johan Hallins trädgård och ateljén.
Johan skapar vindfångare – mobiler av stenar, grenar och fågelfjädrar som han hittat på stranden. Johan deltar också med sina fjäderdrakar i olika internationella evenemang och har fått flera utmärkelser för sina skapelser, bland annat Best in show på en stor internationell drakfestival i Hong Kong. 
Vindfångaren Johan designar också vanliga klassiska drakar och eftersom Kovik är en populär plats för kitesurfing har han nu också börjat sälja kitesurfingdrakar. 
Hitta hit: Väg 140, söder om Tofta Strand, strax norr om Klintehamn
3. Fiskeläge
I Lauter på Fårö klarnar bilden av hur fisket på ön gått till genom tiderna. 
Har du tur får du kika in i de gamla fiskebodarna där redskapen från svunna tider fortfarande hänger kvar.  
Hitta hit: Följ huvudvägen mot norra Fårö, sväng vänster efter Hammars.
4. Krusmyntagården
Örtagård som lockar med hundratals väldoftande kryddor och örter för hälsa och välbefinnande. 
Här finns trolldomsörter och gamla klosterörter men också vanliga hederliga kryddväxter. Dessutom en välsorterad butik, kafé och en storslagen utsikt mot havet. 
Hitta hit: väg 149, norr om Visby, mellan Själsö och Lummelunda.
5. Färja till Fårö
I Fårösund tar du båten över till den magiska ön som lockar så många. Vägverkets färja är avgiftsfri och går varjehalvtimme under högsäsong. Hitta hit: väg 148.
6. Frossa på
Visbytårta
ν När du tröttnat på saffranspannkaka kan vi rekommendera Visbytårtan. Den bakas av Bertholdsson & Holm som har butik på Adelsgatan i Visby. Den emblemprydda tårtan är en mäktig historia vars kakaohalt imponerar på den mest svårflörtade chocoholic. Lagret av chokladpuder på toppen är tjockt och hamnar gärna på sidan av skeden, så se upp så du inte får fläckar på kläderna. Husbil & Husvagn vill däremot plussa för tårtans långa hållbarhet – förutsatt att den förvaras svalt.
7. Magisk solnedgång på Ekstakusten
 Ekstakusten är ett 4 km långt naturreservat som inte lämnar någon oberörd. Allra tjusigast är sträckan när solen går ner, då är utsikten mot Lilla och Stora Karlsö som vackrast. 
Men var beredd på att vägen inte är den bästa för vare sig husbilar eller husvagnsekipage, räkna i stället med grusigt underlag och mycket damm. Södra delen av reservatet har dessutom färist. 
I Djupvik finns en parkering i hamnen nära fiskebodarna. Här stod några husvagnar när Husbil & Husvagn passerade. 
Hitta hit: väg 140, vik av väster mot Djupvik. 
8. Kalkbrott i Nordost 
I området kring Valleviken finns flera gamla kalkbrott och kalkugnar. Kusten präglas av stränder med turkosblått vatten och finkornigt grus. 
Vid Smöjen finns en av dessa fantastiska stränder. Vägen dit är lång och dammig men omgivningarna spektakulära. Här finns exempelvis gamla stenbrott fyllda med kristallklart vatten. 
Det gäller dock att vistas i området enligt gällande regler, något camping förbjudet-skyltarna påminner om. 
Hitta hit: Passera Kyllaj och Lörje. 
9. Sudret
Färdas på småvägar i det platta landskapet bland vindsnurror, åkrar och betesmark. Och/eller beundra de vackra stenmurarna och vinka till alla gulliga får.
Hitta hit: väg 140, söder om Näs.
10. Rute stenugnsbageri
I den kombinerade brödbutiken och kaféet känns det som om tiden stått stilla. Trädgården utanför inbjuder till paus och här finns gott om plats för en fika i eftermiddagssolen. Mannen som startade kaféet, Erik Olofsson, jobbade i många år på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. 
Hitta hit: Sväng av mot Rute från väg 148, efter Lärbro och en stund före Fårösund.
11. Fårös mäktiga raukar
Gamle Hamn är ett naturreservat som på medeltiden var en aktiv hamn. I strandskogen strax intill finns ruinerna av ett litet kapell och ute i vattnet står pampiga raukar. En av dem är Hunden eller S:t Oles port – raukarnas rauk! Här har man också hittat ett bronshuvud från en romersk båt. Fårö har alltså haft besök av romare vid tiden för Kristi födelse. Ett annat rikt raukfält på Fårö är Digerhuvud, norr om Gamle Hamn.

Leder till raukarna norr om Ljugarn.

Gammalt fint fiskeläge i Lauter.

Krusmyntagården är värd ett stopp.

Visbytårtan är mäktig.

Sandhamns camping i Fröjel ligger nära Ekstakusten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.