Nästa artikel
Gratis ställplatser retar campingar
NYHETER

Gratis ställplatser retar campingar

Publicerad 8 juli 2018 (uppdaterad 8 juli 2018)
Är gratis ställplatser ett hot mot campingar, osund konkurrens eller något bra? Bertil Persson på Svensk Camping menar att det är osund konkurrens.
Det är SVT Örebro som lyfter problematiken, inte minst därför att kommunen sitter på flera stolar samtidigt. De senaste åren har allt fler kommuner börjat erbjuda campare gratis ställplatser, något som skapar stora problem för de privata campingaktörerna. Frågan berör också skillnaden mellan vad som är parkering och en camping med en viss grad av service. I Karlskoga har kommunen byggt en ställplats med både el, duschar och toaletter intill det natursköna strandkantsområdet vid Möckeln i centrala staden.

Samtidigt är det svårt att hävda att inte platserna behövs och campingbranschen har redovisat rekordresultat under flera år.

– Det är osund konkurrens eftersom att de drivs med skattemedel, säger Bertil Persson på Svensk Camping till SVT.

SVT skriver att många privata campingaktörer vittnar om ett stort ekonomiskt bortfall efter att kommuner runt om i landet byggt egna ställplatser för husvagnar och husbilar.

– Det här är inget unikt, det sker på fler platser och berör våra medlemmar, säger Bertil Persson som är branschrådgivare på Svensk camping och fortsätter Vi ser att det är ett fenomen som ökat i Sverige de senaste åren. Men de måste börja ta betalt för den service som de erbjuder. Annars är det illojal konkurrens och vi har faktiskt en konkurrenslagstiftning i Sverige.

2011 hotade en privat camping på Öland att anmäla kommunen till Konkurrensverket efter att ett kommunalt bolag upprättat ställplatser till allmänheten, skriver SVT men Bertil Persson känner inte till att någon tvist ännu prövats i domstol.

– Det blev vissa ändringar efter det och nu hyr kommunen istället ut platserna till externa aktörer, säger han.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.