Nästa artikel
Koll av rattfylla
NYHETER

Koll av rattfylla

Publicerad 5 december 2014
Nästa vecka, den 8-14 december, genomför Polisen sin sista insatsvecka för i år. Fokus för veckan är rattfylleri och extra många alkoholutandningsprov kommer att göras. Men på årsbasis minskar antalet kontroller.
Antalet dömda rattfyllerister (enligt BRÅ) har minskat under de senaste åren, samtidigt som Trafikverket bedömer att andelen nykter trafik ligger still och inte har blivit bättre från 2012 till 2013. En förklarande orsak kan vara att Polisen gör allt färre alkoholutandningsprov.

Förutom att hitta och rapportera rattfyllerister, har Polisen också ett uppdrag att berätta om den vård man kan få enligt SMADIT metoden (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Tanken är att rattfylleristen ska få ett erbjudande om ett samtal med socialtjänsten/landstingsvården inom 24 timmar eller så snart som möjligt. Som ertappad rattfyllerist kanske världen rasar, men genom att ta tag i problemen finns en lösning.
- NTF tycker att Polisen borde ha resurser att göra ännu fler alkoholutandningsprov, samtidigt måste alla förstå att det aldrig är okey att sätta sig bakom ratten när man är berusad. Det budskapet måste ut men det räcker inte med enbart information, Polisens arbete och tvingande system i form av alkolås är en förutsättning för en positiv utveckling, säger Monica Green, ordförande NTF.

Bilprovningen kommer under veckan att dela ut en informationsfolder till alla som besiktigar sitt fordon på Bilprovningens 92 besiktningsstationer.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.