Nästa artikel
Krocka på låtsas
CS2015

Krocka på låtsas

Publicerad 13 januari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
På mässan i Kista får du chans att prova världens första portabla viltolyckssimulator. De som testar den kommer säkert att få en nyttig men obehaglig erfarenhet av vad som kan hända om en älg springer ut framför bilen.

Du sitter och kör på en 90-väg på den torra sommarvägen. Kanske blir du otålig och plussar på några kilometer. Plötsligt dyker en älg upp och trots att du redan vet att simulatorn kommer att arrangera situationen stiger pulsen när du bromsar i panik och försöker undvika olyckan. Är du på hugget kanske reaktionstiden bara är 0,7 sekunder. Är ursprungshastigheten 110 så krockar du i 90 och målet med simulatorns säkra krock är att rädda människors och djurs liv utan att behöva visa upp bilar som krockat med vilt.

Det är VTI tillsammans med Älgskadefondsföreningen har byggt en simulator för viltolyckor som heter ViltSIM. Premiärvisningen var förra veckan på VTI:s konferens Transportforum i Linköping och första mässan den kommer att kunna ses av allmänheten blir på Caravan Stockholm i februari.

- VTI har ju byggt sådana här simulatorer tidigare, men då har de varit stora som biosalonger i princip. Det som är bra med ViltSIM är att vi kan åka runt med den på motormässor och andra evenemang där folk kan prova den, säger Boris Karlqvist som är informatör på Älgskadefondsföreningen till Ny teknik.

ViltSIM har drag av ett gammalt dataspel, utrustad med ratt, pedaler och växellåda framför en skärm. Men medan man kör dyker det oväntat upp en älg och sätter förarens reaktionshastighet på prov. Detta trots att den som "kör" vet om att det kommer att dyka upp en älg. Enligt VTI var många intresserade av ViltSIM på premiärvisningen.

- När man sitter i en olyckssimulator så är man ju beredd på att något kommer att hända. Ändå blev erfarenheten något av en aha-upplevelse för branschfolket, säger Boris Karlqvist.

ViltSIM premiärvisas för allmänheten på husvagnsmässan i Kista 12 - 15 februari.

- Det är ju det som är själva syftet med en portabel simulator, att vanliga bilister ska få pröva på den. Slutmålet är så klart att rädda liv, säger Boris Karlqvist.

Kostnaden för att ta fram ViltSIM har varit ungefär 450 000 kronor och Älgskadefondsföreningen hoppas få råd att utveckla den även för vildsvinsolyckor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.