Nästa artikel
Nu lanseras nya däck för självkörande bilar
NYHETER

Nu lanseras nya däck för självkörande bilar

Publicerad 3 mars 2016 (uppdaterad 3 mars 2016)
Den tekniska utvecklingen för att möjliggöra säkra självkörande bilar går i raketfart. Nu lanserar Goodyear en ny generation däck med förmåga att bedöma väglag.

På Geneva International Motor Show 2016, presenterade Goodyear sin vision för däck anpassade till självkörande bilar i syfte att stödja den tidiga utvecklingen av sådana fordon. Det nya konceptdäcket Goodyear IntelliGrip är designad med en avancerad sensorteknologi för att stödja de självkörande bilarnas kontrollsystem. Eftersom självkörande bilar förlitar sig på data baserat på andra bilar, förare, fotgängare och smarta samhällen, så kan konceptdäck som Goodyear IntelliGrip spela en kritisk roll i utbytet av sådan värdefull information.

Enligt en undersökning från World Economic Forum förväntar sig samhällen att självkörande bilar ska bli en verklighet inom tio år. Dessutom kan man dra slutsatsen, baserad på J.D Power 2015 U.S. Tech Choice Study, att konsumenter i kölvattnet av den förändrade fordonsindustrin främst av allt värdesätter en kollisionsskyddsteknologi.

– Genom att stadigt reducera förarens interaktion och ingripande genom självkörande bilar, kommer däcken att spela en alltmer viktigare roll som den enda länken mellan fordonet och vägen. Goodyears konceptdäck spelar en tvåfaldig roll inför framtiden, både som kreativ plattform för att tänja på gränserna vid konventionellt tänkande men också som piloter för nästa generations teknologi, säger Joseph Zekoski, Goodyear’s senior vice president and chief technical officer i ett pressmeddelande.

Tack vare den avancerade sensorteknologin och det specialdesignade mönstret kan Goodyears konceptdäck IntelliGrip känna av många vägunderlag, både när det kommer till själva ytan men också olika väderförhållanden. IntelliGrip använder också avancerad ’active wear’-tekonologi baserad på Goodyears ”active wear och tire-pressure monitoring system sensor technology”, för att fastställa däckets och fordonets skick. Goodyear har utvecklat speciella algoritmer för att kunna beräkna variabler såsom lufttryck och däckets temperatur för att bättre estimera däckets skick, och i sin tur, optimera det autonoma kontrollsystemet i fordonet.

Däcket kan också kommunicera med fordonets centrala datorsystem, vilket borde bidra till förbättrad körning och säkerhet. När däcket känner av vått eller halt underlag kommer de självstyrande bilarna att anpassa sin hastighet, vilket i sin tur borde leda till kortare bromssträcka, bidra till bättre kurvtagning, optimerad stabilitet och även stödja det kollisionsförebyggande systemet.

Goodyear arbetar med ett antal biltillverkare för att vidare anpassa denna teknologi för deras behov, vilket ökar anslutbarheten med funktioner så som Electronic Stability Control Systems, Brake Control Systems och Suspension Control Systems.

IntelliGrips mikrochips har utvecklats med Huf, den ledande tillverkaren av mekaniska och elektriska låssystem, däcklufttrycks monitoreringssystem (TPMS) och telematik system för fordonsindustrin världen över.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.