Nästa artikel
Ny smart vägbelysning
NYHETER

Ny smart vägbelysning

Publicerad 25 februari 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Världens stadsbefolkning växer med 7 500 personer i timmen. Vägarna blir fler och trådlös kommunikation allt viktigare. Nu inleder Philips och Ericsson ett samarbete.

Att alltmer av vår kommunikation sker trådlöst är väl knappast någon nyhet men få ägnar någon tanke åt den bakomliggande tekniken. Det är bara helt självklart att våra smarta telefoner skall fungera oavsett var vi är och nu när även smarta bilar har sett dagens ljus krävs allt mer och allt snabbare uppkopplingar. Det beräknas att det krävs en tiodubbling av datakraften till år 2019.

Philips och Ericsson lanserar  nu en gemensam lösning där kommunikationsutrustning byggs in i belysningsstolpar för att undvika ett gytter av antenner i alla stadsmiljöer. Philips använder sig samtidigt av en typ av LED-belysning som ger en förbättrad belysning. Partnerskapslösningen presenterads på den världsledande kommunikationsmässan Mobile World Congress i Barcelona.

Företagen räknar med att lösningen kommer att innebära stora besparingar, LED belysningen skall enligt Philips minska energiåtgången med mellan 50 och 70 procent, kombinerat med nya styrsystem ända upp till 80 procent, och besparingen för dataantenner är betydande. Detta innebär att kostnadern för kommunikation kan fortsätta att minska samtidigt som tillgängligheten och hastigheten ökar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.