Nästa artikel
Problematiskt med höjd hastighet i Danmark
NYHETER

Problematiskt med höjd hastighet i Danmark

Publicerad 19 september 2018 (uppdaterad 20 september 2018)
Danmark tillät den 15 mars att tunga husbilar att köra i 100 km/h på motorvägar samt i 80 på landsvägar. Nu visar det sig att detta skapar juridiska problem trots att lagen är enkel.

Det är norska Bobilverden som uppmärksammar problemet efter att en av deras läsare uppmärksammat dem på frågan.

Tidningen skriver att även utländska husbilar, liksom de danska, skulle godkännas av den danska bilprovningen för att den högre hastigheten skulle vara tillåten. Den danska Færdselsstyrelsen skrev på hemsidan att andra länder måste ansöka om ett godkännande för att regeln skulle gälla.

Bobilverden har därefter haft kontakt med den ansvariga danske ministern Ole Birk Olesen för att få klarhet i frågan då det uppenbarligen inte är helt givet att utländska tunga husbilar får köra i den högre hastigheten. Norska Vegdirektoratet tog därför kontakt med den danska Færdselstyrelsen den 15 augusti.

Då framkommer att det krävs ett myndighetsdokument från det land i vilket husbilen är registrerad där det framgår att bilen i det registrerade landet får framföras med samma eller högre hastighet än den danska hastighetsgränsen.

Enligt Bobilverden hänger frågan i luften och de har inte fått besked om när frågan kan lösas.

Här kan du läsa den norska artikeln.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.