Nästa artikel
Se upp för det farliga H2O
Nyheter

Se upp för det farliga H2O

Publicerad 27 juni 2011 (uppdaterad 26 juli 2011)
Vatten – lika viktigt som livet självt. Men hur är det med vattnet som du har med dig i din husbils- eller husvagnstank? Går det att dricka?
Det finns lika många åsikter om detta som det finns campare. I en lång forumtråd på husbilsklubben.se är det kanske hälften som menar att de utan bekymmer dricker sitt medhavda vatten. Den andra hälften köper flaskvatten för att dricka.
Men hur är det egentligen?
Vi i Sverige är vana vid att vårt kranvatten håller hög kvalitet. Det är renat, det är klorerat och minst lika bra som vatten på flaska.
Men parasiter i dricksvattnet i Östersund och på andra håll har kanske gjort även oss svenskar lite misstänksamma? Vad är det vi dricker och vad är det vi fyller i vår vattentank i campingfordonet?
Efter att ha forskat en del i ämnet vill jag göra denna sammanfattning:
■ Vattnet ur våra kranar är alltid av mycket god kvalitet, inte bara här i Norden utan i nästan hela Europa.
Men det rena vatten du tankar är något annat än det du dricker ur din kran i ditt fordon efter några dagar.
 
 
 
Kritiskt är:
■ Hur du fyller tanken.
■ Hur ren är tank och ledningar?
■ Temperaturen.
Om du är orolig, vad gör du då?
■ Häller i kemikalier som dödar mikroorganismerna?
■ Skaffar ett filter som tar bort det otäcka?
■ Köper flaskvatten?
Först och främst kan vi konstatera att det egentligen bara finns ett bergsäkert sätt att veta att vattnet är sterilt och det är att koka det. Då dör mikroorganismerna.
Men du kan också tillsätta bakteriedödande kemikalier i vattnet. Klor och liknande är ett vanligt sätt, det används ju i de kommunala vattenverken. Det dödar bakterier och kanske virus men funkar inte mot parasiter. Kemikalier med silverjoner används också ibland och påstås vara bakteriedödande.
Men varken kraftigt klorerat vatten eller silverjoner är väl så trevligt att dricka, dessutom dricker du då en massa döda mikroorganismer.
I handeln hittar du det kanske vanligaste rengörings- och desinfektionsmedlet AquaStar, som finns i Kamas sortiment. Där finns det som behövs för tankrengöring och som också ska ta bort den så kallade biofilmen från tankens insida. I Aquastarserien finns också medel med silverjoner som du häller i tanken när du fyllt på färskt vatten. 
På marknaden finns också en del filter. Några med aktivt kol. De renar nog vattnet från vissa föroreningar och kan förbättra smaken. Men kol tar inte bort mikroorganismer utan kan i stället bli en odling av dessa om det är varmt.
Det finns också några olika partikelfilter på marknaden. I tillbehörsbutikerna kan du hitta ett 3M-filter som marknadsförs av Kama. Det monteras ofta under diskbänken för att ge rent kallvatten till köksblandaren. Filterpatronen byts ut med jämna mellanrum, en eller kanske två gånger om året. Kostar cirka 2000 kr och en utbytespatron 824 kr.
 
Ett snarlikt filter är det som heter Seagull och som har börjat marknadsföras av båttillbehörsfirman Glommens Marina. Det verkar vara betydligt ”tätare” och släpper alltså inte igenom mikroorganismerna. Det verkar också vara lite dyrare än 3M-filtret.
En brittisk båttidning har gjort grundliga tester av Seagull och kommit fram till att det fungerar som det är tänk när det gäller reningen av dricksvattnet. Däremot har det den nackdelen att det tar tid att filtrera vattnet, det rinner alltså rätt sakta i kranen.
Om du besöker en tillbehörsfirma ute i Europa så hittar du en del filter som placeras direkt på blandarens pip. Vissa av dem är av typ kolfilter, andra sägs vara av den typ som nämns ovan. I tester som gjorts av de tyska husbilstidningarna har dessa filter fått blandat resultat.
De tyska tidningarna har också gjort laboratorietester på vattenkvaliten i husbilstankarna. 
Man har fyllt rent vatten och sedan låtit testa halten av mikroorganismer efter ett par dagar. I nästan samtliga tankar har halten mikroorganismer varit skyhögt över det som betraktas som hälsosamt.
Lite förvånande är att i dessa tyska tester verkar mikroorganismerna växa nästan lika obehindrat även om det tillsatts vattenrenande kemikalier.
För att effektivt få bort mikroorganismer i form av bakterier och även parasiter verkar de dyra mikroporfiltren vara bästa sättet. Kanske kombinerat med kolfilter för att få bort dålig smak på vattnet.
Ett riktigt effektivt sätt att döda mikroorganismer, inklusive parasiter typ cryptosporidium, är UV-ljus. Sådana anläggningar finns att köpa hos vissa som säljer båtgrejor, jag hittar inget hos Kama. Men även om det är effektivt så är det dyrt och krångligt att montera.
 
För egen del har jag dragit slutsatsen att mikroporfilter och UV-ljus är lite överkurs. Jag tycker också att det är tveksamt att tillsätta kemikalier som ska döda mikroorganismerna. Framförallt som de tyska testerna visar på tveksam effektivitet.
Däremot är riktigt noggrann rengöring av tank, rör och slangar väldigt viktigt. Då är anläggningen åtminstone skapligt ren när du fyller första tanken för säsongen eller resan.
När du sedan rullar ut på ditt äventyr är hygien vid påfyllning nog viktigast samt att du byter vatten ofta. Läs i checklistan här intill. Även om mitt vatten i tanken är lite tveksamt för direkt konsumtion går det förstås bra att använda när jag kokar kaffe, tvättar mig eller duschar. För egen del duschar jag flitigt när det är varmt. Då tar vattnet i tanken slut fort och jag tvingas fylla på nytt och fräscht! Men innan jag fyller försöker jag tömma så mycket som möjligt av det gamla vattnet i tanken.
 
Apropå dusch. Våra vanligaste varmvattenberedare i campingfordonen ska enligt uppgift hetta upp vattnet tillräckligt för att döda eventuella legionellabakterier. Alltså till minst 60°.
Min egen slutsats är alltså att inte dricka vatten direkt ur kranen. Jag köper flaskvatten, helst med lite kolsyra i. Av detta flaskvatten fryser jag också istärningar för att ha i min camparisoda. 
Jag undviker också att skölja min tandborste i kranvattnet. Eftersom jag tillhör dem som fixar mitt kaffe genom att koka vatten på gaslågan och sedan hälla det genom kaffepulver i ett melittafilter känns kaffet tryggt. Dessutom slänger jag ner tandborsten i det kokande kaffevattnet ibland. Då blir den desinficerad. 
Även om jag själv alltså är lite harig när det gäller dricksvatten vill jag inte skrämmas alltför mycket med den här artikeln. Många hävdar att de alltid druckit ur kranen i fordonet utan att någonsin bli sjuka.
Dessutom finns det ju så mycket annat gott att dricka, förutom vatten… &
Anders Witt (text och foto)

Använd alltid din egen slang när du fyller vatten från en sanitetsstation av den här typen.

Fyll inte dricksvatten här! Används bara för att tömma och rengöra toakassetten. Använd handskar och tvätta dig efteråt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.