Nästa artikel
Självkörande bilar nu i vanlig trafik
NYHETER

Självkörande bilar nu i vanlig trafik

Publicerad 15 september 2018 (uppdaterad 15 september 2018)
Transportstyrelsen har gett tillstånd till Volvo Cars utvecklingsprojekt Drive Me att köra självkörande bilar i vanlig trafik i Göteborg.

Det är första gången som personbilar ingår i försök med självkörande teknik på allmän väg i Sverige. Sedan tidigare pågår försök med självkörande buss i Stockholm och Göteborg och det nya godkännandet är ett viktigt steg för att nå Volvos mål om att lansera en självkörande bil år 2021 och det kan noteras att Volvo nyligen presenterade sin självkörande elbil 360c där automatiken gör att du inte ens behöver vara vaken under färden.

De fordon som får användas i testerna är så kallade provbilar, vilket betyder att de är registrerade med särskilda undantag, till exempel när det gäller teknisk utrustning.

Fordonen har tillstånd att testa den självkörande tekniken på de större vägnätet i och kring Göteborg, där gång- och cykeltrafikanter är åtskilda från vägtrafiken som E20, E45, riksväg 40 samt flera leder runt Göteborgs stad.

För att garantera säkerheten får bilarna inte köra fortare än 60 km/h i automatläget och inte heller göra egna filbyten. Volvo måste därutöver rapportera om resultaten till Transportstyrelsen så att de kan göra en från Volvo oberoende uppföljning om riskerna och att tillståndet följs.

Lagen om försöksverksamhet med självkörande kräver att det ska finnas en förare i eller utanför fordonet. Lösningen under den här testperioden är att det kommer att finnas en förare i fordonet som övervakar tekniken och denne måste dessutom alltid hålla i ratten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.