Nästa artikel
Skanörs ställplats hotad
NYHETER

Skanörs ställplats hotad

Publicerad 25 mars 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Skanörs småbåtshamn har en ställplats men en del Skanörsbor klagar över detta. Kommunen tittar nu på möjligheten att begränsa antalet platser och hamnföreningen är orolig.

Det är Lokaltidningen Vellinge-Näset som uppmärksammar frågan då hamnföreningen fått in allt fler klagomål från Skanörsbor efterhand som antalet husbilar som utnyttjar platserna blivit fler.

Lokaltidningen skriver att antalet husbilsnätter i Skanörs hamn ökade med 64 procent jämfört med året innan och därmed har antalet gäster i hamnen ökat trots att antalet båtgäster minskade med nio procent jämfört med 2013

– Husbilarna ökar väldigt mycket och vi förväntar oss att det ska öka även i år, säger Mats Lundwall till Lokaltidningen, vice ordförande för gästhamnen.

Skanörs hamnförening slår nu vakt om ställplatserna. I en skrivelse till kommunen klargör de vinsterna de ser med husbilarna som varje år besöker hamnen. Det är dock inte fråga om att alla platser ska försvinna.

– Det finns många rykten och det är framförallt privatpersoner som haft synpunkter på estetiken och utsiktsfrågor. Det kan man ha förståelse för men man måste sätta det i ett sammanhang så man förstår vad det betyder för turismen, säger Mats Lundwall.

Om platserna minskar är Jim Christensen orolig för att husbilarna kommer att börja parkera lite varstans i kommunen. Då finns risken att exempelvis avfallsvatten töms i dagvattnet, menar han.

– Största vinsten är att de är på ett ställe där det finns faciliteter. Det ger bättre kontroll och husbilarna är en del av hamnen och livet där. Så ser det ut i nästan hela Sverige, säger Jim Christensen och fortsätter, i slutändan är det ett politiskt beslut och det finns otroligt mycket synpunkter på detta. Vi måste fatta ett beslut innan 15 maj då säsongen börjar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.