Nästa artikel
Skydda dig mot fästingar redan nu
NYHETER

Skydda dig mot fästingar redan nu

Publicerad 23 april 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Så här på våren är det som alltid dags att påminna om fästingarna. Med risk för att bli tjatiga vill vi ändå påminna om hur du undviker dessa små plågoandar och vad du gör om fästingen redan börjat sitt skrovmål.

Redan nu har det blivit årstid för oss campare att hålla utkik efter fästingar eftersom de är som mest aktiva när temperaturen är över fem grader. Fästingarna gillar fuktiga och skuggiga miljöer bäst, gärna i natur med mycket lövträd och markvegetation och sitter gärna på ett grässtrå ungefär 20 centimeter från marken och väntar på att ett värddjur ska gå förbi. Värddjur kan vara allt från möss till människor. När de har hittat sitt värddjur tar de ganska lång tid på sig att hitta sin plats att suga blod på, detta kan vi utnyttja genom att kontrollera kroppen efter att du har varit ute i naturen. Om fästingen hinner bita sig fast ska du ta bort den genom att dra den med en pincett rakt ut.

Den vanligaste fästingen saknar ögon och känner istället av rörelse och lukt när ett värddjur går förbi. Då ställer den sig på bakbenen och rör på sina framben i väntat på att kunna ta tag i något.

Fästingar vandrar ibland runt på kroppen i flera timmar och därför är det bra om du tar som vana att ”borsta” av kroppen med handflatorna efter att du har varit i ute i naturen. Kontrollera också kroppen och inspektera gärna varandra. Glöm då inte att kontrollera platser som i hårbotten, bakom öronen och veck på kroppen så som arm- och knäveck.

Fästingen behöver blod för att utvecklas. När fästingen har satt sig på sitt värddjur och hittat sin plats så utsöndrar den först saliv i bettsåret vilket fungerar både som bedövningsmedel och hindrar blodkoagulationen.

Efter en vecka har fästingen sugit klart, då släpper den taget och faller ner till marken. Den har då växt i storlek och är full av blod.

När en hona har sugit blod tre gånger kan hon bli befruktad och lägger efter det ungefär 2000 ägg för att sedan dö.

Eftersom fästingar lever av blod så suger de sig fast på olika värddjur flera gånger under sina liv. Genom blodet smittas de av olika sjukdomar, bland annat TBE och Borrelia, som de sedan för vidare till nästa värddjur.

TBE-infektionen förs över direkt i själva bettet. Däremot tar det ungefär ett dygn för Borrelia att föras över. Därför ska du alltid försöka ta bort en fästing så snabbt som möjligt.

 

Ta bort en fästing med en pincett eller med en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt. Dra sedan försiktigt rakt ut.

Kläm eller smörj inte på fästingen då detta bara kan göra att smittoämnen som fästingen har utsöndras lättare in i kroppen.

Efteråt kan du tvätta såret med desinfektionsvätska.

Om en del av fästingen finns kvar i såret kan du vänta i några dagar för att sedan försöka igen att ta bort resterna av fästingen med nål och pincett. Detta ökar inte riskerna för infektionssmitta.

Om området svullnar upp, om det blir en rodnad eller om du får huvudvärk och feber efter en till fyra veckor ska du kontakta en läkare.

Vaccin mot TBE rekommenderas först och främst till personer som bor i områden som är mycket drabbade av fästingar och TBE. Om du inte bor i dessa områden, men vistas där mycket sommartid så rekommenderas du också att ta vaccinet. Även små barn, från ett års ålder, kan vaccineras. Tänk på att det tar tid, ca tre månader, innan vaccinet är verksamt.

Riskområden:

  • Kustområdet runt Roslagen ner till Kalmar.
  • De centrala och östra delarna av Mälarregionen.
  • Runt Vänern
  • Väster och söder om Vättern.
  • Enstaka fall har även påträffats i Blekinge, Skåne och Västra Götaland
  • Utomlands finns det riskområden i Centraleuropa, de baltiska länderna, Åland och Ryssland.



Se vidare tbe.se.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.