Nästa artikel
Tips till dig som vinterförvarar
NYHETER

Tips till dig som vinterförvarar

Publicerad 1 oktober 2018 (uppdaterad 14 november 2018)
Oktober är här och även om många använder sin husbil eller husvagn under vintern är det än fler som låter den stå oanvänd. Men ska vårturen kunna ske utan problem är det bra om du förbereder dig redan nu.

Att bara parkera sitt fritidsboende och hoppas på det bästa leder ofta till trista överraskningar när vårsolen lockar till härliga resmål. Tar du dig tiden att förbereda förvaringen blir allt så mycket enklare.

Har du möjlighet att parkera inomhus är det en fördel. Kanske kan du hyra in dig hos någon med en lada men finns ett garage är det att föredra. Det finns en rad företag som specialiserat sig på uppställningsplatser, här är ett exempel. Torrt är bra, varmt är inte nödvändigt. Om du slipper snön på taket är risken för fuktskador betydligt mindre, i synnerhet om du bor där temperaturen ofta ligger runt nollan med omväxlande plus och minus. Står ditt fritidsfordon utomhus är det bra om det finns ett tak som skydd mot snön, annars får du sopa av den när det behövs.

  • Låt inte fordonet stå smutsigt! Smutsen binder fukt och ökar risken för fuktskador, dessutom kan det fula märken som är svåra att få bort i vår.
     
  • Fyll i extra luft i däcken, dels därför att många slarvar med det även under säsongen och när ett däck inte rullar utan har ett konstant tryck på en punkt kan det bli tillplattat. Tillplattade däck brukar i normalfallet återfå sin rundhet men det är en risk att så inte sker.
     
  • Använd inte handbromsen, lägg i en växel istället. Är underlaget jämt lär ditt fritidsfordon inte rulla iväg.
     
  • Lyft upp torkarbladen så att de inte ligger mot vindrutan.
  • Kolla kylvätskans fryspunkt vilken förstås åtminstone ska klara extremkyla i det område där du bor. Behöver du fylla på måste du köra motorn så att kylvätskan blandar sig väl.
  • Koppla loss batteriet, torka rent det, smörj in polerna med fett och underhållsladda det. Det finns alltid krypströmmar och ett tomt batteri riskerar att frysa utöver att livslängden förkortas. Finns det ström där fordonet står kan du koppla in en modern batteriladdare av den typ som Ctek representerar, har du plats i ett uppvärmt utrymme hemma tar du det med dig. Moderna AGM-batterier fyller man inte på och, viktigt, inte heller ska de laddas med något annat än en pulsladdare. Har du den äldre typen av batteri med skruvkorkar kollar du nivån på batterisyran, den får absolut inte vara lägre än själva cellplattorna då du i så fall förstör batteriet. Dessa kan, men måste inte, laddas med en äldre typ som kallas flödesladdare men då måste du kontrollera processen löpande. Lämna inte den äldre laddartypen obevakade längre än en enstaka dag! Kopplar du inte loss batteriet ska du slå av huvudströmbrytaren om det finns en sådan.
  • Står bilen kallt är det en fördel med full tank då det försvårar kondensbildning inuti bränsletanken, vatten som senare kan vara svårt att bli av med.
  • Har du solpaneler ska du se till att dessa är rena.
  • När det gäller färsk-, grå- och svartvatten – töm tankarna innan avställning, annars riskerar du att systemet fryser, i synnerhet vid mettallkopplingar. Öppna kranarna så att både varm och kallvatten är öppna, det vill säga i ljummet läge. Lägg duschmunstycket i hygienutrymmet på golvet och säkra alla vattenlås med spolarvätska. Öppna tappkranarna och töm toaletten, häll gärna i någon antibakteriell vätska för luktens skull. Se till att inte vattenpumpen kan starta, bryt strömmen via säkringen om inte batteriet är frånkopplat.
  • Kylskåpsdörren bör vara öppen och lägg något emellan så att den inte stänger sig. Koppla ifrån gasoltuberna och kontrollera samtidigt slangar och kopplingar. Att börja med det i vår blir så mycket krångligare.
  • Kan du ta ur textilier och dynor gör du det, alla sådana material drar till sig fukt och kan om oturen är framme börja mögla. Det finns fuktskyddande system, alltifrån de populära torrbollarna till eldrivna avfuktare. Tänk på att sprida ut torrbollarna på olika ställen och varierar temperaturen ofta runt nollan kan det vara idé att byta ut dessa när halva vintern är gången. Står fordonet så till att du kan öppna ventilationsluckor är det att föredra, kanske även att ha en springa på något fönster.
  • Råttor gillar elledningar, i synnerhet de nya typerna som är gjorda med mer miljövänliga isoleringar. En sak som råttor inte gillar är Tabasco som med fördel kan användas som skydd, enris är en klassiker och finns el kan även elektroniska råttskydd användas. Är allt ordentligt städat minskar risken för skadedjur. Se till att matfett runt spisen är borta, smulor i springor likaså. Torka ur skåpen och töm på allt ätbart vilket inkluderar toapapper, svampar och liknande.
  • Gör service och besiktning innan du ställer undan ditt fordon. Kortare väntetider och dessutom är det bara att köra i vår.
  • Ställer du av ditt fordon, kolla med försäkringsbolaget vad som gäller för din garageförsäkring och försök placera den så till att stöld och inbrott kan undvikas. Har du en TV som lätt kan tas ur så gör det, och det gäller också annan stöldbegärlig utrustning. Även uppställda fordon kan stjälas eller få inbrott och den gångna vintern blev många husbilar och husvagnar förstörda av tak som rasade in. Ställ av ditt fordon, det gör du enklast via Transportstyrelsens hemsida, först därefter kan du ändra försäkringen. Beroende på skattenivå gäller ettdera månadsvis återbetalning eller dygnsvis.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.