Nästa artikel
Tropiker i rekordstort badhus nära Sverige
Nyheter

Tropiker i rekordstort badhus nära Sverige

Publicerad 12 juli 2011 (uppdaterad 6 november 2015)
Europas största badhus, Tropical Islands, ligger sex mil söder om Berlin. Inrymt i en byggnad som är nästan nio gånger större än Globen. I detta tropiska badlandskap kan du bada dygnet runt och hur länge du vill eftersom de aldrig stänger. Häng med till ett av världens märkligaste resmål.

Tropical Islands ligger i världens största byggnad, åtminstone världens största utan stöttande takpelare. Det är en rätt speciell upplevelse att vistas under ett tak som är 107 meter högre upp. De fem takbågarna som utgör byggnadens ram är fästade i 40 000 kubikmeter betong för att stå stadigt. Mellan varje båge är taket transparent och släpper igenom 80 procent solljus, till glädje för besökare som vill bli bruna.

Här på Tropical Islands finns Tysklands högsta vattenrutschtorn och den allra brantaste vattenrutschbanan som bjuder den åkande på hastigheter på upp till 70 km/h. Trappan upp till 27 meter är en upplevelse i sig och bjuder på bra utsikt över den imponerande anläggningen.  Men Tropical Islands är inte bara action och äventyr. Här finns även chans till härlig avkoppling. Bastulandskapet med sina 10 000 kvm är även det Europas största. Det finns en uppsjö bastuvarianter i den prisvinnande anläggningen som har fått högsta betyg av tyska bastuförbundet. De tre stora bubbelpoolerna med olika styrka är väldigt populära, liksom den tyska uppfinningen aufguss vilket är en sorts bastusittning där en ledare fläktar med handduk och häller goda lukter på aggregatet. En aufguss pågår i cirka tio minuter och i en del av dem tar man paus mitt i och smörjer sig med honung, is eller något annat spännande. Entrén till bastulandskapet kostar 6,50 euro extra. 

Det finns många olika restauranger att välja på inne på Tropical Islands. Här finns pizzeria, hamburgerbar, pastabar, asiatisk mat och några finare restauranger med dyrare maträtter. En glassrestaurang med en mängd olika smaker att välja på finns också samt ett antal drinkbarer. Frukosten som serveras är visserligen dyr men rejäl och god.  Efter maten kan man ta sig en nyttig promenad genom den härliga ”djungeln”. Det är världens största inomhusregnskog och den består av 50 000 växter varav de högsta, Ficus Thai träden, är över 20 meter höga och 100 år gamla. Den snirkliga promenadslingan är en kilometer lång. Informationsskyltar talar om vad växterna heter och här finns också ett mangroveträsk i miniformat med sköldpaddor och andra reptiler.

Tropical Islands klimat är lika behagligt året om, varmluften kommer ur stora aggregat varifrån den stiger upp längs väggarna och sedan sjunker ner i mitten och ut mot väggarna igen. På så sätt blir det en form av luftströmmar även inomhus. 
 Det finns två större badsjöar, eller pooler. Den största heter Südsee (Söderhavet) och den har en 200 meter lång sandstrand. Längs väggen löper bilden av en himmel och särskilt på kvällen är det en härlig känsla att simma mot ”horisonten”. I Südsee finns också en ö som fungerar som scen för galashowen som startar varje kväll klockan 19. Här bjuds på akrobatik på hög nivå och det kostar inget extra att titta på showen. När det mörknar på kvällen sjunger syrsorna bland träd och buskar. Det är egentligen stämningshöjande högtalare kamouflerade till stenbumlingar som spelar upp sången. 

Vill man inte sova ”under bar himmel” finns både tält och djungelstugor att hyra, för även om man har ett bekvämt fritidsfordon med sig så är övernattningen inne på Tropical Islands en del av upplevelsen. Det är lite speciellt att sova ”under bar himmel” – inomhus. Annars är den nybyggda campingen intill väldigt fin med sitt lyxiga servicehus och sin välutrustade butik. Det går gratisbussar varje timme till och från campingen trots att den ligger inom promenadavstånd. Inne på Tropicals lekområde finns också en mängd aktiviteter att ägna sig åt. Åtta högklassiga studsmattor, trampbilbana, jättelego, klättertorn och kafé är bara några av aktiviteterna som erbjuds. På eftermiddagar ordnas knattedisco. Det kostar 3 euro första gången man går in i leklandet.

All betalning inne på Tropical Islands sker via ett armband som fås när man betalar entréavgiften. Därför kan alla plånböcker och väskor låsas in under vistelsen. Allt man äter och handlar datalagras och betalning sker vid hemgång. Det finns dock en gräns som inträder vid 150 euro för vuxna och 35 euro för barn. När den gränsen är uppnådd måste man betala innan armbandet återaktiveras. Vid varje bar, restaurang och kiosk kan man få reda på hur mycket man handlat för och alla priser på varor och rätter är tydligt utmärkta. Det blir en rejäl kontrast att kliva ut genom dörrarna från det tropiska paradiset och hamna på den enorma flygbasen mitt i skogen där storheter som Gagarin landat och där DDR utbildade sina stridspiloter. Piloter vars lägenhetshus nu förfaller bland träden runt flygbasen. Vi kastar ett nostalgiskt öga på ruinerna innan vi med lättade plånböcker åker vidare medan ett av världens märkligaste resmål fyller backspegeln.     

FAKTA:
Tropical Islands är byggt i en hangar som skulle härbärgera världens största luftskepp CL160, men allt övergavs när företaget gick i konkurs. Hangaren står på en öde flygbas i Brand nära Krausnick söder om Berlin. Själva flygbasen byggdes 1938 och har tidigare använts både för pilotutbildningar och som krigsflygplats. 1945 intogs flygbasen av ryska armén och basen blev senare DDR:s största och första militärflygplats. Sovjets makthavare använde flygplatsen vid sina statsbesök i DDR.

En anekdot är den tupolev som landade här den 17 oktober 1963 med kosmonauterna Valentina Tereschkowa och Juri Gagarin som var första kvinna respektive man i rymden.   1989 föll muren mellan öst och väst och 1992 lades all militär verksamhet ner. Flygbasen tömdes och förfallet började. Det dröjde till 1998 innan företaget Cargolifter AG köpte stället och byggde en jättehangar där deras rekordstora transportluftskepp CL160 skulle byggas. Cargolifter gick dock i konkurs 2002 innan CL160 påbörjats. Flygbasen lämnades åter tom men nu med en enorm hangar på en av landningsbanorna.   

2003 köpte det malaysiska företaget Tanjong PLC hela flygbasen och de inledde bygget av Europas största tropiska badlandskap i hangaren.  Den 19 december 2004 klockan 6 på morgonen öppnade Tropical Islands första gången och har sedan dess hållit öppet. Första besökaren var 8-årige Ole Kutz från Brandenburg. Hangaren är världens största byggnad utan stöttande pelare eller mellanväggar. Kortsidorna på hangaren kunder tidigare öppnas för att luftskeppet skulle kunna komma in och ut. Dörröppningen blir då 200 meter bred och 107 meter hög. Om vi leker med fantasin att den jättelika hangaren skulle matas med kända byggnadsverk så skulle den kunna svälja ett liggande Eiffeltorn eller en stående frihetsgudinna – eller varför inte 8,6 stycken Globen
.   

Takhöjden i Tropical Islands söder om Berlin ger svindel. Här har man till och med hoppat fallskärm inomhus.

Stranden är 200 meter och sanden underbart finkornig. Byggnader och annat liknar ägarnas hemland Malaysia.

. Nya bastulandskapet är på 10 000 kvm. En mängd bastur och bubbelpooler erbjuds.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.