Nästa artikel
Vagn: Knaus Azur Royale TL
BEGTEST

Vagn: Knaus Azur Royale TL

Publicerad 14 november 2015
I mänskliga sammanhang säger man att en person åldras med värdighet. Ett fint epitet om en person åldrats så som man själv skulle vilja. Den Knaus Azur Royale TL som vi testar har åldrats med patina.

Artikeln är tidigare publicerad i Husbil & Husvagn nr 4.14.

Vagnar från nittiotalet har en känsla av fjällstuga. Det skrev vi om vid vårt test av en Kabe tidigare och det gäller i högsta grad även för den Knaus vi åkt till LW Husvagnar i Smedjebacken för att ta ut på en provtur.
Konceptet med långbäddar är populärt i vårt avlånga land och på det viset är det en attraktiv vagn även för förstagångsköparen. Entrén bjuder in i vagnen och framåt hittar vi en trevlig och rymlig u-sittgrupp. Ovanför är det gott om skåp och hyllor och på vänstra sidan sitter kontrollen för belysning och värme. Den sistnämnda biten sköts av en Primus med elpatron och värmen leds genom vagnen i det vattenburna systemet. Kontrollen är enkel att förstå och lika enkel att manövrera.

Köket är praktiskt inrett med gott om skåp och lådor, en av dem som en ren bestickslåda. Överskåpen rymmer gott om porslin och en praktisk detalj är den stora diskbänken av plåt med avrinningsyta som har ett extra litet avlopp där man kan skölja salladen om själva diskhon skulle var full med smutsdisk. Diskbänken är även begåvad med en hög och svängbar kran, praktiskt! Köksbänken imponerar som sagt och vissa detaljer klår nog en del av dagens vagnar när det gäller praktisk nytta.
Fläkten över den trelågiga spisen är väl tilltagen och utsuget känns som det räcker till. Ytterligare en praktisk detalj hittar vi i den skjutbara hängaren för kökshandduken på framkant av bänken.
En rymlig hänggarderob skiljer köket från sovavdelningen och vill man ha ytterligare ”privacy”, finns en vikdörr att dra för. Sängarna mäter 86x199 cm och sitthöjden från golvet till madrassen är 56 cm. Mellan sängarna har ett nattduksbord med underskåp placerats och golvytan mellan sängarna är 85,5 cm.
Förvaring finns det gott om, både under sängarna och över i form av en skåprad där varje skåp har sin egen lucka. Ljusinsläppet är gott, både från de tre väl tilltagna fönstren runt sängen men även från en taklucka med både mörkläggnings- och insektsgardin.

Redan i mitten av 90-talet tänkte man att eluttag var viktigt och i just den här vagnen fann vi fyra uttag för 230 V, väl placerade så att man kan ladda sina telefoner, datorer, läsplattor eller vad det nu må vara i dagens läge.
Underhållningen ombord sköts annars av en stereoapparat från tiden det begav sig.
Hygienrummet är ett kombinerat toalett-, tvätt- och duschutrymme av standardtyp. Förvaring finns men inte i överflöd. Takhöjden i duschutrymmet är 197 cm och trots rummets kompakthet känns det ändå rymligt nog för att man ska kunna utföra sina dagliga behov.
Under soffan hittar vi färskvattentanken på 45 liter medan avloppet sköts med en vattenlunga på sedvanligt husvagnsmanér.
Även ovanför entrén finns en taklucka och alla fönster och luckor har både mörkläggningsgardin och insektsgardin. Givetvis är alla fönster öppningsbara och utgångsdörren är en delbar så kallad stalldörr där överdelen kan öppnas medan underdelen är stängd. Tyvärr fanns det ingen myggnätsdörr.
Det är en praktisk och faktiskt lite hemtrevlig vagn från 1997 som vi testar men vi saknar krokar för att bli av med ytterkläderna. Just på det området har vagnutvecklarna kommit långt, i dag finns det ofta gott om plats för kläder och speciella avställningsytor eller skåp för skor. I Knausen finns egentligen bara en krok och den hittar vi vid sängen i sovutrymmet. Skorna kommer säkert att samlas strax innanför entrédörren eller i förtältet, så som det ofta ser ut i husvagnar.
Utvändigt är vagnen i fint skick. Just det här exemplaret har inga skador eller repor och ger ett gott intryck även om dekaler och plast ser aningen solblekt ut.

På det hela ser det ut att vara en välskött vagn och priset på 89 000 kronor avskräcker inte heller. Däremot är det som alltid när vi tittar på begagnat och det tål att upprepas. Det är alltid lämpligt att göra ett ordentligt test innan köp, se till att vagnen är fukttestad innan den levereras och givetvis att den har gått igenom kontrollbesiktningen. Husbil & Husvagn rekommenderar även att utföra gasoltest. Det erbjuds av alla kontrollbesiktningsföretag och är en billig förvissning om att gasolsystemet håller tätt.
Därefter är det bara att förhandla pris och leverans och se fram emot en skön sommar!

Knaus Azur Royale TL (1997)
Märke: Knaus Azur Royale TL
Årsmodell: 1997
Antal ägare: 3
Längd/bredd: 7 300/2 290 mm
Tjänstevikt: 1 220 kg
Maxlast: 250 kg
Totalvikt: 1 470 kg
Årsskatt: 360 kr
Uppvärmning: Vattenburen, Primus med elpatron
Däck: 205/65R15
Utrustning på provkörd vagn: TV-antenn, CD-stereo, Stödben, Taklucka x 2, Köksfläkt.
Pris på lappen: 89 000 kr

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.