Nästa artikel
Yttre kudde kan dämpa krocken med 40 procent
NYHETER

Yttre kudde kan dämpa krocken med 40 procent

Publicerad 7 december 2018
Tyskt bildelsföretag har utvecklat en airbag som löser ut på utsidan av bilen.

ZF Friedrichshafen AG tillverkar bilkomponenter som växellådor och stötdämpare. Nu visar de sin senaste innovation, än så länge på konceptstadiet. Det är en krockkudde som sitter på sidan, vid bilens dörrar. Där fungerar den som en extra deformationszon som kan hjälpa till att dämpa smällen om ett annat fordon kör in i sidan av bilen. ZF hävdar att personskadorna kan minska med så mycket som 40 procent på detta sätt. 

På några millisekunder kan bilen räkna ut att en kollision är nära förestående och blåser då upp krockkudden på utsidan. ZF jobbar också på att ta fram en inre krockkudde placerad i centrum av bilen, som tar hänsyn till de förändrande sittpositioner som autonoma bilar innebär. I en självkörande bil kommer det antagligen bli möjligt att fälla stolen till liggande läge, eller rotera den åt olika håll. 

Yttre krockkuddar är inget nytt. 2012 lanserade Volvo det på Volvo V40, men är i det fallet utvecklat speciellt för gångtrafikanter och cyklister. Vid kollision lyfts bilens motorhuv upp med en decimeter för att dämpa islaget, samtidigt som rutan täcks med en airbag.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.