Nästa artikel
Restips: Eriksbergs viltpark
BLEKINGE

Restips: Eriksbergs viltpark

Publicerad 13 april 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Safariupplevelser förknippas oftast med Afrika men finns på betydligt närmare håll. I Blekinge kan du uppleva svenska djur i en av Nordens största safariparker och här finns även visent.

Vi är vid Karlshamn i Blekinge när vi svänger av mot Eriksbergs 900 hektar stora viltpark, en av Nordens största safariparker där det är svenska djur som gäller. Tyvärr är inte parken lika känd som exempelvis Kolmården men den vackra naturen och dess djur är väl värd att uppmärksammas mer.

Eriksberg viltpark ska upplevas i bil, vägen som går genom parken går genom skog och stundtals kan du glimta Östersjön mellan träden. Den stora parken hyser ett stort antal djur, du kan räkna in så mycket som runt 50 visenter, 700 dovhjortar, 400 kronhjortar, 300 vildsvin och närmare 150 mufflonfår. I luften kan du se någon havsörn och kanske även både tranor och häger.

Som i alla miljöer där man kan se frigående djur är det klokt att tänka på när under dagen du har störst möjlighet att få syn på dem. Lättast att se djuren är vid skymningen då det finns god chans att se parkens högvilt. Du kör själv den ungefär 10 kilometer långa safarislingan som går genom ett vackert och unikt naturområde i Blekinge arkipelag med lummiga ädellövskogar och ett fascinerande klipplandskap.

Maravikens Biologiska Försöksområde började anläggas 1938 när zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg (1885-1967) började hägna in Eriksberg som han just köpt för att forska på kronhjorten. Efterhand löste han ut torparna och sedan dess har verksamheten kretsat kring de vilda djuren och det gamla kulturlandskapet har bevarats. 

Men det skulle dröja en generation innan dagens hägn färdigställdes av hans son, Iens Berg. Det var också sonen som tog hit visenterna som idag enligt parken ska vara världens största sammanhängande avelsflock av visenter i hägn och de lever i så nära naturliga förhållanden som det bara är möjligt.

Det finns även ett rikt fågelliv på området. Har du tur får ni se havörnen segla över havet vid Utsikten eller vid Färskjön. Att havsörnen blev fridlyst 1924 var till stor del Bengt Bergs förtjänst och han la ner ett enormt arbete för att få örnarna fredade. Hans bok "De sista örnarna" men även en film, skapade en debatt som resulterade i att både havs- och kungsörnen blev fredade. 1960 gav Bengt Berg ut sin sista bok, Örnar. 

Det finns idag gott om havsörnar på Eriksberg, vilket visar att naturen är i balans. Därför är det naturligt att havsörnen finns med i parkens logotyp.

Djuren är givetvis Eriksbergs främsta attraktion men här finns även ett av världens största bestånd av den röda näckrosen. Den härstammar från Fagertärn i Tiveden och flyttades hit på 1950-talet, som en reserv. Det var tre orsaker som gjorde att man valde Färsksjön på Eriksberg för denna inplantering. Sjön lämpar sig för näckrosor genom rätt djup och bottentyp, den ligger inom naturskyddat område och långt från Fagertärn, så att vattensystemen inte har kontakt med varandra. Den röda näckrosen är ett vackert inslag i naturen på Eriksberg och blommar från midsommar fram till september.

Relaterade bildspel

Var?
Vid Åryd, öster om Karlshamn efter E22, rakt söderut.

GPS: N56°10'49", E15°00'11"

Parkens hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.