Nästa artikel
Restips: Tanums hällristningar
BOHUSLÄN

Restips: Tanums hällristningar

Publicerad 13 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I Tanum i norra Bohuslän kan du uppleva mängder med hällristningar som breder ut sig över de släta bergshällarna. Detta världsarv från bronsåldern ger definitivt perspektiv på tidens gång!

- Hällristningarna i Tanumområdet är enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Räckan av motiv ger sällsynta bevis för många aspekter av livet under europeisk bronsålder. Landskapet i Tanum vittnar om en obruten bosättning i området som sträcker sig över 8 000 år av mänsklig historia.

Så lyder motiveringen till världsarvsklassningen från 1994 av hällristningarna i Tanum, en unik samling av hällristningar som är en av de mest spännande som finns att se. Hällristningsområdet i Tanum är en säregen förhistorisk bildskatt från bronsåldern med mängder av bilder inhuggna i de släta berghällarna. De hällristningar som ingår i världsarvet är Vitlycke, Aspeberget/Tegneby, Fossum, Litsleby, Gerum och Kalleby.

När hällristningarna skapades på Tanums hällar, år 1800-500 f. Kr., låg dessa i vattenbrynet men i dag finns de omkring 25-30 meter ovanför havsytan. Man har hittills hittat omkring 1 500 hällristningar i norra Bohuslän uppdelade i 350 grupper och nya upptäcks ständigt. En stor och ovanligt variationsrik del av dem finns  på de släta bergshällarna i Tanum där arkeologerna har funnit ett tjugotal typer av figurer och motiv, till exempel skålgropar, skepp, slädar, djur, människor, handflator, fotsulor, träd och vapen. Bilderna beskriver bronsåldersmänniskornas sociala liv, deras andliga upplevelser, trosföreställningar och riter. De tolkas som tidig symbolisk bildkonst med motiv och placering som medvetet planerats av sina upphovsmän.

Oftast bör figurer i hällristningar betraktas som enstaka motiv, men i Tanum finns flera större ristningar som har en sammanhängande komposition. Ett exempel är Fossumristningen. Där ger de omkring 130 stycken tätt ställda figurerna, som nästan aldrig skär över varandra, ett klart intryck av en bestämd komposition. Antagligen har ristningen gjorts av en och samma person under kort tid. På ytan finns flera jaktscener och vackert tecknade hjortdjur.

Läs mer på UNESCOs hemsida.

Var?
Strax söder om Tanum som ligger efter väg 163.

GPS: N58°42'04", E11°20'27"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.