Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Drömmen om en egen glänta

15 april 2020

Oh, hur saligt att få vaandra … I franska vinfält till exempel.

”Om du kunde åka precis vartsomhelst med husbilen nu, vad skulle du välja?”
Det var dagens fråga över den lättjefulla croissant- och café crèmefrukosten, som numera tenderar att pågå fram till lunch.
Det är fortfarande brist på husbilar, främst nytillverkade men även begagnade. Speciellt i vissa prisklasser.

Husbil och Husvagn ringde till två stora handlare för att kolla: Vilka begagnade husbilar finns inne? Och vad utmärker dem?

Husbilslandet säljer allt från begagnade husbilar i 50 000-kronorsklassen till fordon för omkring 4 miljoner. Men det är inte de billiga eller de mest lyxiga som efterfrågas mest.

– Det vi saknar mest är det som vi säljer mest av: Bilar runt 500 000, säger Jonas Pettersson, försäljningschef på Husbilslandet. 

Förklaringen är att många har köpt sin första husbil de senaste två åren. Medan de som redan äger en husbil suttit still i båten och väntat på att pandemin ska gå över. Och det är husbilar i 500 000-kronorsklassen som förstagångsköparna är ute efter.

– Köpa en bil för 800 000–1 miljon gör du sällan som första köp. Kanske som andragångsköp, säger Jonas Pettersson.

Cecilia Östling, marknadsansvarig på Tumbo husvagnar och husbilar, håller med:

– Det är fortfarande väldigt många nya kunder som inte haft husbil förut och de köper ofta något lite billigare, bättre begagnat runt 600 000. Det är också i den prisklassen det är lite svårt att få tag på husbilar. Väldigt många vill ha just dem.

Hon påpekar också att prisökningen under de senaste åren har gjort att det är svårt att få tag på något riktigt bra för lägre pris än så.

– Det är svårare att hitta något som motsvarar kundernas krav runt 300 000–400 000 i dag, säger hon.

På Husbilslandet finns främst begagnade husbilar för omkring 300 000 inne just nu – och större Kabe och Morelo. 

– Långbäddar är det som säljs bäst. Vi har såväl Knaus som Weinsberg och CI på lager. Från 800 000 kr och uppåt, säger Jonas Pettersson.
 

Hej Mercedes kan man säga till medienheten och få svar. Kör­upplevelsen är betydligt mer personbilslik i nya Mercedes Sprinter.

Vid det ursprungliga vattenfallet och den trånga forsen uppfördes Trångfors första smedja redan år 1628.

3. Loppis i Suckarnas gång, Simrishamn, Skåne

Mitt mellan Kristianstadsvägen och Strandvägen i centrala ­Simrishamn hittar du loppisen Suckarnas Gång, en kvalitetsloppis där privatpersoner och antikhandlare säljer allt som går att ­uppbringa under helgfria lördagar mellan april och oktober.

Loppmarknaden arrangeras av IFK Simrishamn vid sidan om Brunnsparken parallellt med den gamla folkhögskolan som ­numera är konstskola. Suckarnas gång öppnar redan klockan 07 och stänger 15.

www.suckarnas.se

– Se upp nu så att du inte kör på någon, säger en mamma till sin lilla dotter som har tagit plats i en av trampbilarna och skjutsas fram av modern.

Intill trampbilarnas ”carport” finns också en stor hoppkudde där det råder full aktivitet.

Och en bit bort är två pojkar i full färd med att testa ­campingens lilla crossbana med sina cyklar. Strax där intill ligger en iögonfallande äventyrsgolfbana som har inslag av bland annat en polarbjörn och en jättelik träsko.

Vid receptionen finns en mindre spelhåla där två små barn utforskar spelen och ­sannolikt undrar vad ”Insert coins” betyder.

Ulf tillhör några av de sista gästerna för säsongen som fortsätter att bo här på vardagar nu i september månad. Annat är det under sommaren. Då sjuder campingen av liv, inte minst kring midsommar. 

Sedan många år är Arkösund ett populärt tillhåll för midsommarfiranden – både bland ortsbor och för de som bor i Norrköping med omnejd. 

Campingen har cirka 130 platser för husvagn, husbil och tält. Merparten är säsongsplatser men ett 30-tal gästplatser står alltid till förfogande, plus en handfull stugor. 

Platserna är belägna på båda sidor om den grusväg som sträcker sig i en svag kurva genom campingen och fortsätter vidare in i Arkösunds samhälle. 

Alldeles utanför campingen ligger Strandgrillen. Här serveras både lunch och middag och samtliga gäster har havsutsikt tack vare grandiosa fönsterpartier och en stor terrass. 

Nedanför restaurangen finns campingens lilla badplats med såväl gräsmatta som sandstrand och brygga. Strax intill ligger en liten marina där vissa av ”säsongarna” har båtplats. Här finns även en liten kiosk som säljer fika och enklare maträtter såsom våfflor och korv med bröd.

– I år har vi inte varit ute med vår båt mer än fem gånger. Men turerna fastnar här inne, säger Ulf Nyqvist, medan han pekar mot skallen och syftar på sommarens fina båtminnen.

Vi var nyfikna på om man som vintillverkare ofta dricker vin och han svarade med helt allvarlig min att Valpolicella dricker man måndag till torsdag, Ripasso dricker man fredag och lördag och så spar man Amarone till söndagar. När dricker ni Amarone Forlago då? ”Det här vinet är som balsam för själen och något som du dricker vid mycket speciella tillfällen”.

 

Tips: Har ni möjlighet att åka till Valpolicella i september är det en bra tid om ni vill se lite liv och rörelse på gården eftersom det är då druvorna skördas. Oktober till januari är också en bra tid att besöka för då ligger druvorna på tork och då kan ni få känna den speciella doften som blir när druvorna torkar.

Åker ni dit under sommaren som vi gjorde är det ganska lugnt på gården för vindruvorna växer och vinet utvecklas i sina tunnor men vi fick istället en lång härlig stund med vintillverkaren.

Sovrummet har en enorm atmosfär. Fönster runtom och gott om fin belysning. Sängarna kan lyftas för att nå lastutrymmet.

Integrerad instegstrappa istället för lös husvagnstrappa.

Det finns mängder av elektronik och automatik i denna vagn.

Integrerad instegstrappa istället för lös husvagnstrappa.

Det finns mängder av elektronik och automatik i denna vagn.

Engelsbergs Bruk grundades 1681 och är idag ett av ­Sveriges 15 världsarv.

Utöver detta finns ett antal uppdateringar av definitioner för fler vägmärken och dessa nya definitioner hittar du här.

Stenö Havsbad & Camping: Fyrstjärnig camping med långgrund strand.

Stugsundskajen: Ställplatsen med en egen fiskrensarbänk.

Söderhamns Citycamping: Centrumnära samt turistbåt alldeles intill.

Stugsundskajen: Ställplatsen med en egen fiskrensarbänk.

Söderhamns Citycamping: Centrumnära samt turistbåt alldeles intill.