Nästa artikel
Dethleffs firar 90 med Just 90
2021

Dethleffs firar 90 med Just 90

Publicerad 18 juli 2020 (uppdaterad 19 juli 2020)
Europas äldsta tillverkare fyller 90 under 2021 och det firas med jubileumshusbilar. Specialserien Just 90 är en kompakt och praktisk instegsbil för nybörjare på husbilar. Dethleffs säger att den redan från start är utrustad med “Allt du behöver”.
Det är snart 90 år sedan som herr Arist Dethleffs år 1931 byggde sin första husvagn. Företaget Dethleffs firar saken med att släppa en jubileumsserie till årsmodell 2021. Den nya serien är tänkt att vara ett enklare insteg till husbilslivet. Enkel men utan att sakna något väsentligt som nybörjaren kan behöva när de tar steget. Talesättet som utvecklarna på Dethleffs har haft under byggtiden är “Allt du behöver”. 

Dethleffs Just 90 är halvintegrerade husbilar som byggs på Fiat Ducato och de kommer att finnas i sex olika planlösningar där samtliga har antingen långbäddar eller queenbed. Sedan skiljer de sig åt i fråga om totallängd och sittgrupper där valen står mellan motstående loungesoffor eller klassisk tvåsitssoffa i färdriktningen. 
Även badrumsutformningen skiljer mellan modellerna. Den minsta heter T6812 EB och den är under 7 meter i totallängd men har trots sitt korta yttermått fått både långbäddar och taksäng. Det ryms tack vare ett allt-i-ett-badrum där dusch delar utrymme med toa och handfat.

De fem övriga modellerna i Just 90-serien har dusch och toa åtskilda på varsin sida om mittgången. Annars ingår en del utrustning som ofta är tillval på betydligt dyrare husbilar. Ta till exempel multifunktionsratt i läder, farthållare, LED-halvljus, elbackspeglar och justerbart passagerarsäte. Standard är också ett stort takfönster samt en 70 cm bred entrédörr kopplad till bilens centrallåsning och försedd med myggnät.

Kylskåpet är på 142 liter och har frysfack och möblernas luckor är handtagsfria och den ljusa interiören med vita inslag ska ge ett fräscht intryck ihop med jubileumsklädseln i grått. LED-spottar med touchfunktion och USB-uttag i sittgrupp och sängar är standard. 

Utvändigt är det också enkelt, vitt och fräscht som gäller. Sparsamt med dekaler ska göra att priset ska kunna hållas lägre även om vi inte fått prislistan ännu.

En viktig detalj på alla sex planlösningar är det rymliga garaget längst bak där ett par elcyklar ryms. Luckor på båda sidor om husbilen underlättar lastningen och lastvikten sägs räcka till för fyra personer trots att bilens totalvikt är b-kortsvänliga 3,5 ton. 

 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.