Nästa artikel
Hög volym på radion föreslås bli bötesbelagt
NYHETER

Hög volym på radion föreslås bli bötesbelagt

Publicerad 1 augusti 2017 (uppdaterad 1 augusti 2017)
Spelar du musik med hög volym när du kör bil? Då kan du fortsättningsvis bli bötfälld efter ett nytt tolkningsförslag av trafikförordningen. Stör du omgivningen kan du dessutom bli dömd för ofredande men de två förslagen är inte relaterade till varandra.
Arvika Nyheter skriver om ett problem med störande biltrafik i Arvika centrum vilket illustreras med en bild på en äldre amerikansk bil, det vi allmänt kallar raggarbil. Inget som påverkar andra bilister kan tyckas men för att råda bot på detta problem vill polisen omtolka trafiklagstiftningen vilket kan komma att påverka alla bilister som gillar ljuva toner i hög volym under körningen.

– Vi hävdar att musiken påverkar förarens möjlighet att köra säkert. Föraren kan inte vara fullt uppmärksam på andra trafikanter och omständigheter i trafikmiljön i en bil med hög ljudnivå, säger Christer Lööf som är lokalpolischef i Arvika till Arvika Nyheter.

Arvikapolisen har lyft frågan till polisens egna jurister som nu undersöker om det är möjligt att bötfälla bilister med den tolkningen av trafikförordningen. Framemot hösten räknar de med ett svar och om juristerna håller med är nästa steg att få in det i ordningsbotskatalogen. Hamnar den där blir det fritt fram för ordningspoliser i hela Sverige att bötfälla dem som framför motordrivna fordon som spelar musik på hög volym. Bötesbeloppet kan, enligt Arvika Nyheter, hamna på 1 500 kronor.

Dessutom har regeringen i en lagrådsremiss föreslagit att lagen om ofredandebrott ska förändras. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 och kan innebära att bilister som spelar hög musik kan dömas för ofredande, men det rör förstås mest de som spelar så det stör omgivningen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.