Nästa artikel
Luleå ordnar ställplats
NYHETER

Luleå ordnar ställplats

Publicerad 21 november 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Nu öppnar Luleå kommun upp för besökare med husbil vilka kommer att kunna utnyttja det gamla färjeläget vid Gültzaudden i centrala Luleå.

Gamla Färjelägets småbåtshamn har funnits länge i Luleå. Redan på 1920-talet fanns här en brygga för småbåtar och den yttre stenarmen finns med på en karta över Luleå från 1939.

Hamnen ägdes och förvaltades ursprungligen av Luleå kommun och 1992 köptes området av Gamla Färjlägets båthamnsförening. Sedan dess har hamnområdet fått en ansiktslyftning, fått en hamnstuga och en förrådsbyggnad vilket har inneburit att hamnen trots sin litenhet, eller kanske just därför, av många anses som den trevligaste hamnen i Luleå.

Ställplatsen tillkommer som ett resultat av ett medborgarförslag. Det blir ställplatser för mellan fem och tio husbilar vid det gamla färjeläget nedanför Hälsans hus men exempelvis kommer det inte att finnas möjlighet att fylla på vatten.

— Vi har gjort det möjligt för husbilsturisterna att parkera centralt, så att de ska få nära till nöjesutbudet i city och alla shoppingmöjligheter som finns i stadskärnan, säger Kid Larsson som är arbetsledare på trafiksektionen på Tekniska förvaltningen.

– Vi vill göra Luleå centrum tillgängligt och attraktivt för besökande med husbilar, säger tekniska nämndens ordförande Lenita Ericson och Mikael Sundvall, sektionschef på avdelningen gata och trafik säger till Kuriren.

– Platsen ligger representativt vid vattnet och ger förhoppningsvis besökarna ett minnesvärt intryck av sjöstaden Luleå.

Läs mer om parkeringsmöjligheter med husbilar i Luleå.

Var?
GPS: N65°35'01", E22°07'39"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.