Nästa artikel
Många har redan besökt Göta Kanal i år
NYHETER

Många har redan besökt Göta Kanal i år

Publicerad 4 maj 2020 (uppdaterad 4 maj 2020)
Göta Kanal har de senare åren blivit ett allt mer populärt resmål för husbilister och i år har intresset ökat ytterligare trots att den officiella säsongsöppningen sker först idag.

Statligt ägda Göta kanal, ett av Sveriges största byggnadsverk, är ett av Sveriges mest besökta turistmål med över tre miljoner besökare varje år. Efter flera år av renoveringsarbete, som pågått under tiden kanalen hålls säsongsstängd, är nu Göta kanal åter redo för årets säsongsöppning idag den 4 maj. Men redan innan den officiella öppningen har besökarna börjat strömma till. Mycket tyder på att det rådande coronaläget med hemmasemestrande svenskar öppnar för ännu en sommar med högt besökstryck och ett eventuella tapp i antalet utländska besökare ser av allt att döma ut att vägas upp av att fler svenskar nu överväger en semester på hemmaplan innan kanalen åter stänger för säsongen i oktober.

– Vi är ett 19 mil långt turistmål där ingen behöver trängas, säger Magnus Hollwin, kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.

Göta kanal förknippas historiskt med båttrafik och slussning men utöver att de allt fler som kör längs kanalen med husbilar och husvagnar har även cykling blivit ett allt mer populärt transportalternativ. Göta kanalbolag är nu i färd med att skicka in en ansökan om att sträckan längs kanalen ska klassas som nationell cykelled. Nytt för i år är också de utökade möjligheterna att ta sig fram på vattnet med paddelbrädor eller kajak för den som vill hela vägen från Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Vänern.

– Redan i april har vi sett en ökning med ungefär 50 procent av antalet besökare jämfört med samma period i fjol. Långt fler än tidigare besöker även vår hemsida. När många nu funderar över en trygg men gärna också aktiv semester hemma i Sverige är det klart vi som 19 mil långt och öppet besöksmål har en stor attraktionskraft. Samtidigt arbetar vi förebyggande med att genom olika åtgärder öka tryggheten på våra mer välbesökta platser, enligt Göta kanalbolags vd Roger Altsäter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.