Nästa artikel
Snäck utanför Visby stänger
NYHETER

Snäck utanför Visby stänger

Publicerad 15 februari 2014 (uppdaterad 15 februari 2014)
En av Gotlands större campingplatser, Snäck utanför Visby stänger. Ägaren Pigge Werkelin har tröttnat på politikernas olika besked och nu avvecklar han campingen.

Problemet som gör att campingen avvecklas är villavagnarna. Kommunen kan inte besluta om någon detaljplan så ingen kan svara på var villavagnarna får stå.

– Efter sommaren har vi inget bygglov på vagnarna. De måste bort redan till 2015. Har vi ingenstans att ställa upp dem då får vi inga intäkter på dem och då går inte anläggningen att driva, säger Pigge Werkelin till SvT.

Villavagnarna har sammanlagt 600 sängplatser och de har stått med tillfälligt bygglov i flera år. Något permanent bygglov har man inte kommunen kunnat ge eftersom Region Gotlands arbete med att ta fram en detaljplan för området hela tiden blivit överklagat av grannar och därmed försenats. Utan villavagnarna så faller hela konceptet.

– De kommer att monteras ner och flyttas härifrån till fastlandet, säger Pigge Werkelin till SvT.

För drygt tio år sedan upprättade Pigge Werkelins bolag ett avtal med kommunen om att hyra marken och rusta upp campingen som fanns vid Snäck. De investeringar som gjordes skulle bolaget få tillbaka genom att de senare skulle få köpa marken eller få tomträtten. Alternativt skulle kommunen lösa ut bolaget till ett bestämt värde.

Men när inte någon detaljplan kom på plats och framtiden för villavagnarna därmed blev osäker, så valde Werkelin att säga upp hyresavtalet förra våren. Nu vill han ha tillbaka sina investeringar och har stämt Region Gotland på cirka 30 miljoner kronor.

– De har inte investerat en krona i den här campingen under 25 år. Vi har gjort de investeringarna, säger Pigge Werkelin och berättar för SvT att han har lån som måste betalas tillbaka.

– Det går ju alltid att göra en bedömning av vad värdet är på olika investeringar. Där har jag fått olika besked, säger Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

– Kan man inte lösa det förhandlingsvägen, ja då får man kanske gå via tingsrätten eller en förlikning, säger han.

Med tält- och husvagnsplatser kan uppemot 1000 personer bo på Snäcks camping under högsäsong. Nu får de som bokat plats till sommaren hitta någon annanstans att bo.

– Vårt stora problem är att Almedalsveckan är fullbokad. Nu gäller det att se till så att vi kan hjälpa de här människorna med var de ska bo, säger Pigge Werkelin och avslutar med

– Det är sorgligt och väldigt väldigt tråkigt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.