Nästa artikel
Tre nya vägmärken 1 december
NYHETER

Tre nya vägmärken 1 december

Publicerad 2 november 2017 (uppdaterad 2 november 2017)
Den 1 december börjar tre nya trafikmärken att användas. Det första är för husbilsplats eller mer populärt sagt ställplats, det andra varnar för olycka och det sista anger servering eller restaurang som är öppen dygnet runt.
Regeringen har beslutat om flera ändringar i vägmärkesförordningen och därför har Transportstyrelsen tagit fram nya vägmärken. Allt för skapa tydliga och tillgängliga regler för trafikanter och myndigheter.

Förutom nya vägmärken får andra ny betydelse och går från att vara tilläggstavlor till att bli vägmärken. Några symboler övergår till att vara vägmärken.

Vägmärke A41, varning för olycka, är helt nytt.

- Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har även tagit fram ett nytt upplysningsmärke för uppställningsplats för husbilar; H28 Husbilsplats. I dag finns endast en allmän skylt för camping- eller husvagnsplatser. Det nya märket gör det möjligt att utmärka att en campingplats bara erbjuder platser för husbilar. Det införs också en symbol för personbil klass II. Vi har sökt Transportstyrelsen för definitionerna för dessa trafikmärken och återkommer snarast med dessa.

Det tillkommer också två nya så kallade anvisningsmärken; Särskilda bestämmelser för stannade och parkering, och Särskilda bestämmelser för parkering. Dessa märken förenklar utformningen av parkeringsbestämmelserna. Symbolerna för färja och personbilsfärja har blivit uppgraderade till egna vägmärken.

En annan ändring från 1 december är att bärgning i vissa fall får ske i 80 km/h.

Det är regeringen som beslutat om ändringar i olika förordningar, bland annat i trafikförordningen (1998:1276), förordningen (2001:651) om vägtrafikdefinitioner och vägmärkesförordningen (2007:90).

Lagarna träder i kraft 1 december 2017.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.