Bild
Nästa artikel
Blautopf, en sägenomspunnen plats vid Blaubeuren

Blautopf, en sägenomspunnen plats vid Blaubeuren

TYSKLAND

Vi är i en historisk och unik miljö. I en ort vars historia förirrar sig bakåt till 1200-talet och där vattnet är allestädes närvarande. Blautopf är en liten pärla få har besökt men den UNESCO-klassade platsen är något du inte ska missa!

Det är i Schwabiska alperna, strax väster om Ulm, som denna medeltida närmast orörda pärla ligger. Det är här klostret Blaubeuren reser sig mot himlen men speglar sig än djupare i vattnet.

Bredvid härskar den medeltida stadsmiljön. De stolta pietetsfullt renoverade adelshusen skänker oss ett lugn på ett sätt som få orter kan ge och det är inte att förundras över att den välbevarade orten blivit UNESCO-klassad. Bredvid borgarhusens strålande lyx finns hantverkarnas, kanske ett hus där garveriet fanns. Eller skräddaren. Detaljer som visar på en stolt hantverkstradition. Men visst, det är inte ont om historiska miljöer i Tyskland, ändå lyckas Blaubeuren ge något utöver andra platser.

Och det är vattnet som gör orten så speciell. De vackra och välhållna korsvirkeshusen finns överallt i Tyskland men inte i kombination med de vattenspeglingar som närmast fördubblar upplevelsen. Ortens smeknamn Lilla Venedig är absolut inte malplacerat. 

På gångavstånd ligger den mineralrika, turkosgröna och sägenomspunna karstsjön Blautopf som tar emot oss med sin fantastiska färg. Inte så känd i Sverige men Tysklands kanske mest kända och näst mest vattenrika dessutom. Det är inte att undra på att allt här heter något på Blau, det tyska ordet för blå. Berget heter Blauberg och uppe på Blaufels är utsikten över Blaubeuren bedårande.

Undrar du vad en karst är så är det en mycket speciell sjö som inte har vanliga in- eller utlopp och som via sprickor är förbunden med grottsystem.


Som om inte det vore nog flankeras sjön av spännande grottor med en mänsklig historia sedan 40 000 år. I det milen långa grottsystemet finns målningar, konsthantverk och annat som dock inte till fullo är tillgängligt för turister. Det kanske man inte heller ska förvänta sig där några av mänskligheten äldsta funna konstverk och musikintrument hittats, bland annat femtio figuriner samt åtta flöjter. I världsarvet ingår grottorna Hohe-Fels, Geissenklösterle, Sirgenstein, Hohlenstein, Vogelherd och Bockstein. Men det är å andra sidan köravstånd till Wimsener Friedrichshöhle i Hayingen, ett vattenfyllt grottsystem där man kan åka runt med båt. 

Men den unika miljön till trots tar så småningom den korta men slingrande serpentinvägen oss tillbaka till den historiska staden.

Kanske tar vi oss en titt på Hohe Wil, kanske Blaubeurens vackraste korsvirkeshus som uppfördes 1625. Kanske lockar klosterkyrkan med sitt altare från 1493, rådhuset från 1425 eller den imponerande marknadsplatsen. Det finns mycket att inspireras av i en ort som fick stadsrättigheter 1267.

GPS: N48°24'17", E9°46'59"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.