Bild
Nästa artikel
Övre Donau är för finsmakaren

Övre Donau är för finsmakaren

TYSKLAND

Resan är målet och inte ens resan måste alltid vara lång för att upplevelsen ska bjuda på något alldeles extra. Så är fallet i Durchbruchstal vilket kan översättas med "vattenspalten", en blott tre mil lång sträcka för den som söker något utöver det vanliga.

Att i text förmedla känslor man upplever under resor låter sig inte göras hur som helst. Mycket är dessutom personligt, just då var kocken på extra gott humör och serverade något utöver det vanliga på restaurangen man besökte eller kanske något så subtilt som ett leende från någon man mötte. Sådant räcker ibland för att utgöra skillnaden mellan det trevliga och oförglömliga. Det finstämda kräver sina toner, sina försiktiga ord. Nyanser kan vara mycket känsliga och finstämda. De ska så vara.

Jag minns "stadsbon" Lena Nymans uttryck när hon i en revy beskrev den vackra landsbygden i generella termer. Vilken juste design, sa hon. Här i Durchbruchstal mellan Fridingen och Sigmaringen i Tysklands sydvästra hörn, snuddande nära såväl Schweiz, Lichtenstein som Frankrike är naturen extra juste. Juste på ett sätt som få platser är. Ändå varierande den nästan löjligt korta sträckan till trots. En plats som gärna hade fått vara betydligt längre, något man kunnat dra ut till en hel semester. Som tur är finns här även Naturpark Obere Donau. Vi är i Tysklands kanske mest idylliska flodlandskap.

Baden-Württemberg heter delstaten där Donaus vatten börjar sin färd mot Svarta Havet. Inte förrän månader senare kan semesterfirarna i Rumänien njuta av samma droppar. Men här är vattnet krispigt. Friskt på ett sätt det bara kan vara i alperna som här i Schwäbische Alb. Alper som ses som så unika att de bitvis fått titeln Unesco Global Geopark.

Här stannar man gärna ett tag. Irriterar sig över att man inte hade den extra fina kameran med när man i sakta mak cyklar, paddlar eller vandrar genom det man nog ändå vill kalla en canyon med sina höga kala silvergrå kalkstensväggar. Vattnet är kristallklart. Slotten uppflugna på bergskammen. Det gröna så grönt så det nästan blir overkligt. Fågelkvittret blir till en symfoni. Picnic-korgens tyska korvar, skinka och ostar känns omistlig i sammanhanget. Även det tyska vinet får höra till när man sitter och fyller sinnet från både öga och gom. Cykelvägen är fantastisk, inte undra på att området beskrivs som en pärla i Tyskland.


Är benen starka tar man sig upp till topparna via någon av de otaliga vandringsstigarna och beundrar naturen från ovan, om inte finns även möjlighet att ta sig upp på någon av bilvägarna. Utsikten är hänförande. Det är absolut värt mödan. Den som inte vill uppåt tar sig nedåt till någon av grottorna. Kalksten är deras rätta element där vattnet skapat konstverk när det mödosamt mejslat ut gångar.

Camping Wagenburg får man möjlighet att övernatta så man kan plaska med fötterna i vattnet. Det känns som om man förflyttar sig in i någon av Monets tavlor även om han sannolikt aldrig var här. Just den här campingen kan vara en utmärkt utgångspunkt för såväl aktiviteter som kontemplation.

Det är inte heller långt till Naturpark Obere Donau. Det är där, i Schwäbischen Alb, efter landsvägen i riktning mot Sigmaringen finns Stellplatz am Talhof, något man inte heller ska missa. Men så är det här. Det är mycket man inte ska missa. Det gäller även Sonnencamping som är terrasserad och erbjuder hänförande utsikt.

Är du i närheten ska du inte missa de upplevelser som området erbjuder. Inte ens om du inte är i närheten. För inget kan ersätta upplevelser som Durchbruchstal är så rikt på.

Taggar: Restips
Övre Donau är för finsmakaren

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.