Bild
Nästa artikel
Restips: Ebbamåla bruk

Restips: Ebbamåla bruk

BLEKINGE

För dryga hundra år sedan byggdes det Sverige vi tar som självklart idag men det var med svett och möda i industrimiljöer som denna som vårt nuvarande liv formades. Så klart du ska åka hit och gå en guidad tur!

Vid vattendragen på landsbygden växte de fram. Inte minst i Bergslagen kan man se många bruksorter men de finns spridda över hela Sverige. Kanske ses de idag som en blygsam start där skogsråvaror och malm utgjorde grunden för en omvälvning av vårt samhälle som än idag inte tagit slut. Den industriella epoken kom att ändra allt som människor dittills varit vana vid och lyckades vända ett av Europas fattigaste länder till ett välmående land med levnadsförhållanden som de människor som arbetade här på 1850-talet knappast kunde föreställa sig. 

Industrimiljön var bullrig och skitig och knappast en plats för veklingar. Arbetsmiljön får nog närmast beskrivas som vidrig men bondesamhället bröts sakta upp och ersättes av lönearbetet. Allmänna skolor infördes och påbörjade resan mot vårt kunskapssamhälle. Vår unga generation skulle knappast kunna föreställa sig de uppoffringar som dåtidens arbetare gick igenom.

Idag är det en plats som närmast får betraktas som ett museum om denna spännande hundraårsepok. Speciellt här i Ebbamåla där maskiner och miljöer bevarats i närmast perfekt skick. 

Att gå en guidad tur här är en historielektion. Först får du höra historien om bruket och sedan blir det en rundvandring på anläggningen. Du får följa produktionen från modellsnickeri till järngjuteri och mekanisk verkstad. Du får se både smedjan och vattenkraftverket. Det är fascinerande inte bara för tekniskt intresserade utan för alla kultur och historieintresserade. Den gamla tekniken är fantastisk, öppen och lätt att förstå. Här ser man hur utväxlingar och bearbetning fungerar, hur vattnets kraft förvandlas till elektrisk energi i det 100-åriga kraftverket. Det är av den äldsta typen av Svenska vattenkraftverk med träkuggar i kronhjulet och vertikala francisturbiner av eget fabrikat. Den stora remdriften i den mekaniska verkstaden är imponerande och maskinerna fungerar.


Det här är en viktig bit av vårt kulturarv och handlar inte bara om skruvar och muttrar utan om vår kulturhistoria och sammanhangen. Gustaf II Adolfs halvbror, Karl Karlsson Gyllenhielm, och återvändarna från Nordamerika, August och Johanna samt Olle Montanus, Strindbergsfigur i Röda Rummet, är viktiga personer i guidens timmeslånga berättelse.

Det är ett besök som du kommer att minnas länge!
Var?

Från Karlshamn vid E22 rakt norrut på väg 29. Sedan väg 126.

GPS: N56°22'13", E14°40'50"

Har du blivit stoppad och fått fordonet kontrollvägt?

Taggar: Restips
Restips: Ebbamåla bruk

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.