Bild
Nästa artikel
Restips: Mön

Restips: Mön

DANMARK

Det turkosgröna vattnet krusar sig vid den svarta stranden 140 meter nedanför de översta trappstegen på den vita kalkstensklippan. Vi är på den vackra ön Mön i Danmarks sydöstra hörn!

Vi kör i sakta mak i Danmarks bortglömda hörn som ligger i sydöst där den lilla ön Mön ligger. Vi makar oss fram genom det lantliga böljande  landskapet, förbi fält och gårdar där traktorn arbetar på böljande vetefält. Den grönskande naturen omsluter oss och det känns i luften att Danmark är gemytligt. Här och där ser vi de karaktäristiska danska husen med sina halmtak och utsikten bjuder ofta på en bit hav medan vi är på väg mot de vita kalkstensklipporna som utgör en så karaktärisk naturtyp att de bitvis blivit världsarvsklassade om än inte just här. 

När bokskogen tar slut och vi kommer fram till klipporna blickar vi ut över det smaragdskimrande soldränkta havet och vi skymtar de vita klipporna som stupar rakt ned men det är inte här vi ska stanna. Vi ska gå de 500 trappstegen ned till den smala strandremsan och betrakta den kritvita bergssidan nerifrån. Det är där områdets skönhet är som bäst och vattnet får den speciella nyans som vi ofta förknippar med betydligt sydligare badparadis där palmerna böjer sig över vattenbrynet. Klinten tar nästan andan ur en, det är upp till 140 meter från den högsta punkten ner till havet.

Vill du veta lite mer om klintens historia ska du bege dig till Geocenter Möns klint där det finns utställningar och en 3D-biograf som visar högklassiga filmer som National geographic har producerat. Här kan du även gå med på någon guidad tur längs klinten, både till fots och med cykel. Gillar du mer äventyr kan du klättra på linor i trädtopparna.


Har vi tur med vädret kan vi se såväl Sverige som Tysklands klippformationer som återigen höjer sig över vattenytan och bildar ön Rügen med nationalparken Jasmund.  Vi vandrar längs den dryga milen långa stranden och blicken flackar mellan det vackra havet och de spektakulära klipporna, allt avgränsat av den smala remsa av svart flintasten som ger området ytterligare ett karaktäristiskt drag. Det har tagit naturen 5000 år att skapa denna pärla som vi idag kan njura av.

Vill du njuta av klinten från sjösidan ska du ta dig till Klintholm där det går båtturer och i den moderna fiskehamnen kan du se de stora fiskebåtarna lossa dagens fångst.

I mer närliggande tid, på slutet av 1700-talet, uppfördes sagoslottet Liselund som är världens enda slott med halmtak. Det romantiskt präglade lustslottet och dess småbyggnader ligger på den norra delen av stranden och har förstås en vacker park som blickar ut över havet. Den välbevarade inredningen skapades av en av Danmarks främsta arkitekter men Liselund är en helhet som inte kan skiljas från den övriga naturen, den är som en pärla i landskapet.

Ett annat besöksvärt ställe en kvarts promenad bort från klipporna vid Möns klint är Klinteskoven där vi kan njuta av ett tjugotal arter av orkidéer.

Vi tar oss vidare till Stege, öns centralt placerade lilla ort där det även finns en bra camping. Här är det inte fråga om häftigt nattliv, snarare stillsamma promenader i charmig dansk miljö och Stege är också en utmärkt utgångspunkt för cykelturer. Den gamla fiske och handelsplatsen känns typiskt dansk och bjuder på ett lugn som blir allt ovanligare i en alltmer stressad värld. Här står cyklisterna i någon skuggig hörna och konverserar lågmält och på små mysiga matställen under grönskan avnjuts i lugn och ro en och annan öl tillsammans med härlig dansk mat. Prickar du in en tisdag under juli och augusti ska du besöka marknaden där knallarna bjuder ut lokalproducerade grönsaker och frukter alltefter årstiden och så kan du lyssna till upptränden och levande musik. I Stege ligger också Möns Museum Empiregården som berättar om hur livet tedde sig förr.

Vi tar oss vidare till kyrkan i Elmelunde, en sådan där kyrka som alla förknippar med Danmark. En sådan som är typiskt vit med trappstegstorn och inuti med fantastiska målningar av någon obekant konstnär, dessa är från 1400-talet. Vi träder allvarsamma och imponerade in i denna miljö och njuter av den svala stillheten medan vi begrundar den kyrka som invånarna på Mön är så stolta för.

Danskarna själva är stolta över denna ö som många tyvärr missar när Danmarkssemestern planeras. Har du inte varit där har du något att se fram emot!
Var?

Efter E47 mellan Köpenhamn och Rödby. Sväng av vid Vordingborg mot Kalvehave. Det är bro till Mön.

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.