Bild
Nästa artikel

Vallevägen, en väg värd att köra

VÄSTERGÖTLAND

I maj, när naturen vaknar till liv och träden grönskas ska man åka Vallevägen som följer det mjukt böljande landskapet! Här härskar lugnet, intrycken och skönheten. Följ med!

Vad som är vackrast i moder natur ska man vara försiktig med att bestämma åt andra. Men helt klart är att Vallevägen, som är en del av Kulturväg Skaraborg, mycket väl platsar i toppen på vilken lista som helst. I synnerhet på våren när naturen är sådär skirt grön med vitblommande lövträd som den är i en romantisk film där de vitklädda skådespelarna glider förbi på samma mjuka sätt som naturen efter vägen. Vi är vid västra sluttningen av berget Billingen, från Varnhem till Böja, en väg som marknadsför sig som världens vackraste!

Här låg inlandsisen kvar extra länge och har skapat detta mjukt böljande landskap som är så speciellt. Naturtypen är till och med så speciell att den fått ett säreget namn, kamelandskap ett ord som i sin tur inte följer några uttalsregler utan blir kejmlandskap i talspråket.

I det här kulturlandskapet ramar grusåsar, kullar, moränryggar, åsnät, platåer, ängar och åkrar in otaliga små sjöar och kärr. Kor, får och andra husdjur följer den lugnt förbipasserande trafiken när de på sluttningarna övervakar att ingen stressar förbi. Det passar sig inte här där lugnet och skönheten står i fokus. En skönhet som förärats sex naturreservat där det finns allt från kalkkärr med orkidéer till prunkande blomsterängar.

Men Vallebygden bjuder även på ett sjudande entreprenörsskap med ett trettiotal småföretagare som har gått samman i föreningen Vallevägen. Det är konstnärer, gårdsbutiker och caféer som genom föreningen Vallevägen hjälps åt att visa upp Vallebygden och ta hand om de besökare som kommer för att upptäcka området på bästa sätt. En sak är säker, alla som är verksamma här vill visa dig att Vallevägen kan leva upp till sitt rykte!


Ett av greppen som föreningen tagit är att de satt upp ramar i järn på ett tjugotal platser, ramar som visar på extra natursköna vyer. De 170 centimeter höga ramarna med ett rektangulärt hål blir som en tavelram där man kan njuta av det som de kallar "Land Art". Dessutom finns en text på varje ram ska ge dig inspiration att fundera på vad du ser och associerar till. 

Varje år trycks en broschyr i cirka 17 000 exemplar där medlemmarna kan marknadsföra sig. Denna broschyr sprids via föreningens medlemmar samt finns att hämta hos alla närliggande turistbyråer. Den finns även utlagd i postlådor uppsatta på välbesökta ställen i Vallebygden. Det går även att hitta information via deras hemsida där det även finns en kartfunktion.

Ett sätt att starta turen är att åka till Varnhem (GPS: N58°23'11", E13°38'56") där det finns en utställning som kallas Garaget vid Klosterkyrkans parkering där medlemmar visar upp sitt företagande mera handgripligt med föremål, bild och text.

I broschyren Vallevägen – världens vackraste väg kan du läsa om och hitta till konstnärer, utflyktsmål, boende, hantverk & aktiviteter. Det finns också en vandringskarta och en cykelkarta för området.

Missa inte att klicka igång deras inspirerande video!

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.