Bild
Nästa artikel

Ett öppnare Frankrike

BLOGG
Efter 54 dagars hårda utegångsrestriktioner börjar det lätta i Frankrike och vårt team på plats har varit ute och vädrat husbilen. Och konstaterar att de nya reglerna är som gjorda för husbilsåkare.
Ett öppnare Frankrike

Första maj är fortfarande, drygt femtio år efter studentkravallerna i Paris, en stor dag i Frankrike som gärna firas i flera dagar. Sen har vi åttonde maj, då Frankrike befriades från nazisternas ockupation under andra världskriget, och direkt ovanpå det den stora fredsdagen i Europa, då Tyskland kapitulerade nionde maj. I år var det 75 år sedan.

Ett öppnare Frankrike

Men just i år gick dessa datum nästan spårlöst förbi. Nu såg alla fram emot elfte maj istället, dagen då 54 dagars hårda coronarestriktioner skulle lättas upp. Barnen fick gå till skolan igen, butikerna öppnades och det generella utegångsförbudet hävdes. Restauranger och caféer är fortfarande stängda.

Ett öppnare Frankrike

Den nya regeln är att man får vistas utomhus när som helst på dygnet och hur länge som helst, men inte längre bort än tio mil fågelvägen om man inte har ett specifikt ärende som kräver en längre resa. Eller om man håller sig inom sitt eget ”departement”, för då är sträckan fri. Med tanke på departementens storlek går det nästan på ett ut, men man kan förstås snurra sig runt i trakten om man vill fira friheten genom att bränna så många mil som möjligt.
Det ville inte vi, vi var bara själaglada över att få komma ut en bit överhuvudtaget. Två gånger på 54 dagar har husbilen rullat, och då för att underlätta ”nödvändiga inköp” som krävde en biltur.
Den elfte maj spöregnade det på tvären och åskade i Sète, något som nästan aldrig händer annars i denna ständigt soliga stad med så gynnsamt kustklimat. Svinkallt var det. Men frampå sena eftermiddagen lättade det upp och vi tog rusiga en promenad till en pittoresk stadsdel som ligger längre bort än den kilometerradie vi har varit tillåtna att gå under restriktionerna.

Ett öppnare Frankrike

Dagen därpå gick vi en mil runt hela stan och nådde till en strand (som vi egentligen inte får vistas på riktigt än) och släppte loss Cheeta i vattenbrynet. Lycka!!
Ett bageri hade färdiga mackor och tillstånd att sälja ta-med-kaffe, och när vi satte oss på en stenläggning utanför kändes det som om vi satt på café och fikade. Nästan.

Ett öppnare Frankrike

Den trettonde maj printade vi ut ett intygsformulär och fyllde i att vi hade ett tillåtet ärende till regionens huvudstad Toulouse som ligger tjugo mil bort, och så packade vi en matsäck och backade ut husbilen.
Vilken känsla!

Ett öppnare Frankrike

Vi har en gudomlig hamnutsikt från våra fönster i Sète, något som har hållit humöret uppe på oss många gånger under den här tiden, men värst mycket grönska har vi inte sett. Nu bländades vi av vårens alla prunkande färger som riktigt överföll oss från alla håll.

Ett öppnare Frankrike

Vi körde motorvägen fram genom pinjeskogar, milsvida vinfält och spannmålsåkrar. Såg Carcassonne med dess världsberömda ringmur på håll. Inte konstigt att Frankrike är världens mest besökta turistland.
På väg in till svenska konsulatet i Toulouse, där mitt körkort har legat för avhämtning i flera månader, konstaterade vi att det är en vacker stad som vi gärna besöker igen – när krogar och caféer har öppnat och vi alla har befriats från våra munskydd och inte minst hunnit komma iväg till frissan och blivit av med coronafrisyren

Ett öppnare Frankrike

Toulouse är Frankrikes fjärde största stad och det var något av en chock att komma till en ort med det tempot efter all denna tid inomhus och efter att gatorna i lilla Sète har legat öde den timme om dagen vi har varit utomhus.
På hemvägen från Toulouse, när vi stannade till för att äta vår medhavda mat, konstaterade vi att villkoren i Frankrike just nu är som beställda av landets husbilsåkare: 
Tio mils radie tvingar oss att utforska resmål i vår närhet och lockar inte till tröttsamma långkörningar. Vi har vårt boende med oss och behöver inte oroa oss för stängda hotell eller frukostmatsalar med trängsel. Vi är inte beroende av att hitta matställen dit vi kommer, utan kan alltid fixa mat på egen hand. Vilket gör att vi kan fortsätta snurra därute utan att behöva åka hem efter varje utflykt.
I skrivande stund ser det ut som om årets semesterfirare i Sverige kommer att få i stort sett samma villkor i sommar som Frankrike har nu. Gissa om det kommer att bli drag efter husbilar att hyra eller köpa …

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.