Bild
Nästa artikel

Kommer vi hem, eller?

BLOGG
För husbilsresenärer som övervintrar söderut kunde coronavirusets härjningar knappast ha kommit mer olägligt. Mars och april är den tid på året då de flesta drar sig hemåt igen, gärna i sakta mak för att inte riskera vinterväglag i Skandinavien.
Ställplatser verkar vara det bästa tipset för hemvändande resenärer, medan campingar ofta håller stängt. Det bästa tipset är att kolla på ställplatsernas hemsidor.
Ställplatser verkar vara det bästa tipset för hemvändande resenärer, medan campingar ofta håller stängt. Det bästa tipset är att kolla på ställplatsernas hemsidor.

För bara en dryg vecka sedan tog många lätt på coronahotet, men sedan dess har allt skett snabbt. Sociala medier svämmar över av frågor och oro, men också bra tips. Bra, eftersom de kan ske i realtid vilket är en stor fördel. Sämre är att scenen kan förändras på nolltid.
Vi trodde att vi i den här bloggen skulle kunna ge en samlad bild av vad som går och inte går i dessa dagar, men det vore inte seriöst att ens försöka.
I Aftonbladet sa utrikesminister Ann Linde på torsdagen att transit med bil genom Europas stängda länder ska vara tillåtet.
”Men det har inte fungerat i alla länder. I Spanien till exempel har människor blivit stoppade, så jag pratade med min spanska kollega specifikt om detta. Varpå hon sa att det ska tillåtas, men det kan ju ändras eftersom det fattas beslut nu timme för timme.”
I samma artikel uppges det att det kan vara köer på fyra timmar mellan Tyskland och Polen.
Så utrikesministerns råd till svenskar på resa utomlands just nu är att stanna där de befinner sig.

Det här lugnet är det slut på för Tina Berglund och Tina Jansson. I pyjamas hastade de hemåt för att slippa bli fast i Portugal.
Det här lugnet är det slut på för Tina Berglund och Tina Jansson. I pyjamas hastade de hemåt för att slippa bli fast i Portugal.

Då är nästa fråga: Finns det öppna camping- eller ställplatser?
Inte heller detta är lätt att få reda på. En del ställplatser i till exempel Frankrike upplåter plats, men har stängt av all service. Campingplatserna kan vara stängda för att de även i normala fall öppnar först i april.
I vanliga fall hade Bobo och jag satt oss i husbilen och åkt runt och kollat ställplatserna i närområdet, det vill säga Herault i södra Frankrike, för att kunna ge besked, men sedan i tisdags förmiddag har vi i princip husarrest och riskerar dryga böter om vi susar runt i husbilen utan att ha ett särskilt skäl. Och dit hör dessvärre inte att skapa klarhet åt våra husbilsvänner i eventuell nöd.
Många har ändå hunnit kasta sig hem i en helt annan takt än de hade tänkt sig. Tina Berglund och Bengt Jonsson från Kungsör gick från en smygande insikt till akut handling på några timmar fredagen den 13 mars. De avbröt sänggåendet och satte sig vid ratten i pyjamas och körde från Portugal till Spanien för att hinna fram innan gränsen skulle stängas klockan 12 på lördagen. Sedan fortsatte deras kamp mot klockan i takt med att land efter land stängde sina gränser. Det gick dock att ta sig igenom hela vägen till Danmark innan första kontrollen skedde.

”De ville bara försäkra sig om att vi inte skulle stanna i Danmark utan åka raka vägen till Sverige”, berättar Tina Berglund på sin blogg 365Degrees.
Där hon också förklarar att det fanns två skäl till att paret hellre ville vara i Sverige än i Portugal den här tiden. Dels ville de undvika att sitta i husbilen och ha utegångsförbud en längre tid.
”Vi anser också att vi under en världsomfattande kris inte ska belasta något annat land än just vårt eget.”
Marguerite Koos och Kjell Lindblad från Stockholm sitter däremot lugnt i båten på en campingplats i Torre del Mar i Spanien.
”Vi sitter kvar där vi är och tar nya beslut om några veckor”, skriver Kjell på facebooksidan Husbilen Franny. 
”Träden börjar få nya blad, vi har böcker och talböcker och får pengar insatta på kontot varje månad. Vi är otroligt privilegierade, ingen oro för arbetslöshet och vi har vårt hem där vi är.”
Marguerite Koos berättar för oss att Kjell och hon håller ångan uppe i husarrestens Spanien genom att gå runt på campingen. Stranden är förbjudet område trots att den ligger helt öde.

  • Hittills har vi haft fyra andra svenska par att morsa på, men nu är det bara ett par till utöver oss.

Solan Rhann och Lasse Persson från Sundbyberg landade i Malmö på torsdagskvällen, alltså den 19 mars, efter att ha gjort ett sista ryck på 73 mil från en ställplats nära Bremen.

  • Ja, det var i alla fall lugnt på vägarna, konstaterar Solan Rhann. Vi susade genom Elbe-tunneln i stort sett solokvist.

Solan och Lasse hade vänner att hälsa på i södra Frankrike och försökte in i det längsta hålla fast vid den planen, men när de fick höra att Tyskland skulle stänga sina gränser hastade de upp för att komma igenom via Luxemburg.

  • Sedan ångrade vi oss i sista stund och försökte oss på en pytteliten gränsövergång nära Saarbrücken. Där blev vi stoppade av en ung polisaspirant och kände hur luften gick ur oss, berättar Solan. Men sedan kom en mer rutinerad polis och vinkade igenom oss, mot att vi lovade att inte lämna bilen under resan genom Tyskland.
Marguerite Koos och Kjell Lindblad bidar sin tid i husbilen Franny som står på camping i Torre del Mar på spanska solkusten.
Marguerite Koos och Kjell Lindblad bidar sin tid i husbilen Franny som står på camping i Torre del Mar på spanska solkusten.

På ställplatsen utanför träffade paret – på rejäl distans – många andra nordeuropeer och skandinaver som alla hade olika historier att berätta om sin resa norrut.

  • Det svåra har varit alla rykten och motstridiga besked som har följt oss hela tiden, säger Solan. Det har ju också varit en väldigt märklig upplevelse att komma till städer som har varit allt mer nedsläckta för varje dag som gått.

Paret Rhann & Persson är rutinerade husbilsresenärer och har bra koll på var det finns bra ställplatser runt om i Europa. Och kan intyga att dessa var öppna under hela deras resa i alla fall, så ställplatserna verkar vara lösningen för dem som är på väg hem. Eller tvingas stanna.

Solan Rhann  och Lasse Persson är rutinerade husbilsåkare och kryssade sig hem genom Europa via ett pärlband av ställplatser.
Solan Rhann och Lasse Persson är rutinerade husbilsåkare och kryssade sig hem genom Europa via ett pärlband av ställplatser.

Alla personer som förekommer i artikeln har vidtagit nödvändiga mått och steg för att inte föra eventuell smitta vidare in i Sverige. Och kommer inte att ha kontakt med andra människor under två veckor efter hemkomsten.

Text: Margareta Jonilson

MARGARETA JONILSON är journalist sedan fler år än hon vill avslöja. Tillsammans med partnern Bobo Jonilson, som gärna fotograferar, har hon åkt husbil sedan 2006 och har fram till nu betat av cirka 25.000 mil i nitton länder. De utgår från Sydfrankrike där de numera är bosatta.
MARGARETA JONILSON är journalist sedan fler år än hon vill avslöja. Tillsammans med partnern Bobo Jonilson, som gärna fotograferar, har hon åkt husbil sedan 2006 och har fram till nu betat av cirka 25.000 mil i nitton länder. De utgår från Sydfrankrike där de numera är bosatta.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.