Bild
Nästa artikel

Saknaden är stor

REDAKTIONSBLOGGEN
Visst vore världen en tristare plats utan konst? Nu är väl inte dagens husbilar att betrakta som konstverk med sin oftast enahanda fyrkantiga design. Men, det har inte alltid varit så. Kolla in den här som gick att köpa 1941!
Saknaden är stor

Jag gillar när inte allt ser likadant ut och minns den tid då bilar var konstverk. Inte så att jag älskade alla dessa bilar med sina mullrande V8:or men nog var de personliga? Man såg på långt håll vad det var för fabrikat och vissa har blivit legender. Den gyllene eran var på 50-talet med sina mulliga former som till slut svällde över, fick fenor och mängder med krom. Det blev excesser i design i en tid då vare sig fordonets vikt eller bränsleförbrukning hade några gränser.

Foto: Pixabay / lillandie
Foto: Pixabay / lillandie

Nu lever vi i en tid då det praktiska har tagit överhanden. Det ska kunna lastas och nog är det så att fyrkantigt är bättre än runt och bulligt, även om en del ändå skulle kalla det charmigt. Och visst har väl det praktiska sin poäng, inte tu tal om det. Allra bäst är om det kan kombineras men så var sällan fallet med framför allt de amerikanare som gled omkring på våra gator på femtiotalet. 

Saknaden är stor

När det gäller design så hade få andra Brooks Stevens förmåga att skapa designriktiga produkter inom många olika genrer. Linjespelet på denna husbil från 1941 följer dåvarande designtrend för personbilarna och ansågs vara mycket exklusiv. Att den än idag är attraktiv torde få ha något att invända mot.

Den fantastiska husbilen Western Flyer ritades 1941 av den då blott trettioårige industridesignern. Han föddes i Milwaukee, Wisconsin USA och hade oturen att som ung drabbas av polio men vände detta till något positivt när han upptäckte att rita och skissa lättade tristessen när han var sängliggande. Hans intresse för design och teckning fortsatte och mellan 1929 och 1933 gick han på Cornell University i New York för att sedan börja med designkonsulttjänster 1934.

Wester Flyer, en husbil som gör camping till en konstutställning
Saknaden är stor

Husbilen Western Flyer fick en häftig "modern" strömlinjeformad design som gör att den ser ut att gå i raketfart även när den står still. Den enorma grillen, den delade vindrutan och strålkastarna påminner om "cab-over"-designen på bilarna från tidsepoken. De bakre hjulhusen och den upphöjda vingen på taket accentuerar ytterligare stilen av en kula i rörelse på denna fantastiska husbil.

Saknaden är stor

Man kan ha sina synpunkter på det praktiska i sovrummet. Med åren har husbilarna fått mer och bättre förvaring och sådant är välkommet. Men nog finns det charm i överflöd och det kanske uppväger att man inte får med sig allt. Om det finns det säkert olika uppfattningar. Likaså är sittgrupperna idag både mer genomtänkta och har fått bättre komfort. De går även att på den begränsade ytan som en husbil har få in fler sovande.

Saknaden är stor

Att det idag finns husbilar med hiss, vilket antyder att de har fler våningar, och att det kommit cabriolethusbilar är spännande inslag i designbilden. Undrar om de kommer att bli lika legendariska? Missa inte att kolla in videon vi gjorde när cabben presenterades! 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.