Bild
Nästa artikel
Lucka 7 i vår adventskalender

Lucka 7 i vår adventskalender

ADVENTSKALENDER

Nedräkningen fortsätter! Vi bjuder dagligen på en överraskning fram till jul. Det kan vara våra mest lästa artiklar, roliga videor och något som får dig att glömma julstressen och vinterns väder. Se vad som döljer sig bakom vår sjunde lucka!

HUSVAGN FÅR STÅ MAX FEM ELLER TIO VECKOR

Att husvagnar och husbilar inte får parkeras hur länge som helst, inte ens på egen mark, har bedömts rättsligt på flera orter. Nu har en husvagnsägare i Västervik fått rätt att parkera vagnen i tio veckor.
 

Det är Västervikstidningen som uppmärksammar en grannfejd som först hamnade i miljö- och byggnadsnämnden samt därefter hos länsstyrelsen.

Bakgrunden är att husvagnsägaren i den sjönära miljön valde att parkera husvagnen på sin tomt. Grannen upplevde detta som störande och tog fallet till rättslig prövning då denne ansåg att det krävdes bygglov för en längre uppställning.

Vid ett tidigare tillfälle friades en husvagnsägare då denne ställt upp en husvagn under en längre period. Domen slår fast att längre uppställning än tio veckor kräver bygglov men eftersom det i domen framkom att den användes med jämna mellanrum och skulle vinterföraras på annan plats fanns det inte grund för krav på bygglov.

Grannen var dock inte nöjd med att miljö- och byggnadsnämnden inte tog upp fallet utan överklagade ärendet till länsstyrelsen som även de går på husvagnsägarens linje. Länsstyrelsen slår fast att det beror på hur husvagnen används, om den skulle ha använts som bostad på en och samma plats i mer än fem veckor hade det krävts bygglov, däremot inte om den bara står parkerad.

Vissa campingar har även de haft problem av motsvarande karaktär. Det gäller långliggare och villavagnar som står på samma plats för länge och därmed omfattas av kravet på bygglov. Däremot krävs inte bygglov om husvagnen ersätts av en annan husvagn på samma plats.

Under alla omständigheter är det uppenbarligen lite oklart vad som gäller och skiljer sig något åt mellan olika platser i Sverige.

Taggar: Dagens tips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.