VIKTIG VIKT VID KÖP AV HUSBIL OCH HUSVAGN!!

1 inlägg 0 nya
Skyhook
VIKTIG VIKT VID KÖP AV HUSBIL OCH HUSVAGN!!

I senaste numret av ”Husbil och husvagn” kan vi i avsnittet KONSUMENT hitta en artikel med rubriken ”Räkna på viktmarginalerna” av Lars Erik Paulsson som arbetar för Husvagnbranschens Riksförbund.
Artikeln berättar att ”Sedan några år utnyttjar de flesta tillverkare möjligheten att låta utfärda ett EU-typgodkännande för husbilar”. Samt varför vikten på två till synes identiska fordon, enligt ett EU-direktiv, kan och får skilja +- 5 % av i katalogen angiven ”Vikt i körbart skick”.
Visserligen berör saken ännu inte husbilar och husvagnar eller har någon som helst juridisk betydelse, utan visar bara på branschens vilja att öppet deklarera att och hur en bil kan ha en starkt reducerad lastförmåga, i stället för att tiga om det som i dag.

Nu är det ju inte så mycket en husbilsägare kan göra åt saken förutom att väga sin bil och se hur mycket det sedan går att lasta. Men det är en helt annan sak om man är på väg att köpa en husbil eller husvagn.
Som exempel går det att tjäna cirka 300 kg lastförmåga genom att välja rätt exemplar av bilar som uppges ha vikt i körbart skick runt 3 ton. Det är nämligen så mycket som det tillåts variera mellan olika exemplar. Med andra ord så gäller det att få fordonet vägt med stipulerad mängd vatten, gasol och gråvatten innan man gör sitt val. Och varför inte låta väga alla bilar som man spekulerar på.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.