Bild
Nästa artikel
Elfel på en Knaus Mustang?

Elfel på en Knaus Mustang?

Fråga experterna

Signaturen "Sofie" har en fråga angående elen på sin Knaus Mustang, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! Vi har en Knaus Mustang som vi har fått problem med. Elen fungerar bara delvis i husvagnen och vi hittar inte proppskåpet. Det sitter ett i ett av skåpen med automatsäkringar. Kylskåp och kontakter fungerar men ex lampor och vattenpumpen är ur bruk. Vad/var kan felet vara?

/Sofie
 
Svar: Hej Sofie!
En husvagn har normalt två elektriska system, förutom trafikbelysningen som ju får sin ström från bilen: Dels 230 V-systemet, som du använder när du är ansluten till en el-stolpe, dels ett 12 V-system som får sin ström från ett batteri i vagnen. Batteriet i sin tur laddas när du är ansluten till 230 V9 Kylskåpet drivs, när du inte använder gas, på 230 V och det är också 230 V i vägguttagen.
Lampor och vattenpump drivs däremot med 12 V, så det är i det systemet som felet ligger.
Att felsöka på distans låter sig tyvärr inte göras. Kan det vara så enkelt som att 12 V-batteriet tagit slut, eller är det något fel på laddningen av batteriet?
/Lars Erik Paulsson
 
Har du haft liknande problem som signaturen "Sofie"? Dela gärna med dig utav dina erfarenheter!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.