Bild
Nästa artikel
Får jag C1-kort gratis?

Får jag C1-kort gratis?

Fråga experterna

Kommer läsaren Lasse Sjöstrand få ett C1-kort när de nya körkortsreglerna träder i kraft? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Om jag har förstått de nya körkortsreglerna för husbil tyngre än 3,5 ton så kommer jag att få ett C1-kort då jag har körkort taget före juli -96 och kör en husbil över 3,5 ton.
Husbilen är reggad på mig, men frugan kör ju också ibland. Kommer hon också att få C1 tillhörighet automatiskt?
Bilen är reggad som personbil klass II.
/Lasse Sjöstrand
 
Svar: Hej Lasse!
De uppgifter om de nya körkortsreglerna som spridits via en gratistidning, är till stora delar felaktiga. 
När det gäller den gamla övergångsregeln, som ger dig med ett B-körkort utfärdat före 1/7 1996 rätt att köra personbil oavsett vikt (under förutsättning att kortet ej varit återkallat), fortsätter att gälla. (”Denna rättighet gäller tills körkortet upphör att gälla”, står det i lagtexten.) Övergångsregeln gäller också, enligt en konvention om gränsöverskridande trafik, utanför Sveriges gränser. 
Några C1-körkort kommer inte att ”delas ut gratis”, eftersom detta skulle innebära att innehavaren får en behörighet att köra lastbil som han/hon inte har utbildning för.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du några erfarenheter gällande de nya körkortsreglerna? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.