Bild
Nästa artikel
Finns vinjetter för bilar över 3,5 ton?

Finns vinjetter för bilar över 3,5 ton?

Fråga experterna

Finns det vinjetter för husbilar över 3500 kg, eller behövs ytterligare någon apparat? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej!

Vi har köpt en husbil som väger 4500 kg. Min fråga är: Finns det vinjetter för husbilar över 3500 kg eller måste man köpa någon apparat för dyra pengar?
/Ann Johansson
 
Svar: Hej Ann!
Fordon tyngre än 3,5 ton kräver oftast en transponder om de ska köras på betalvägar i vissa länder. 
I exempelvis Österrike heter transpondern Gobox och den köps vid gränsen. Snarlika system finns i flera länder i östra centraleuropa och på Balkan.
Men det är också viktigt att komma ihåg att det är ganska enkelt att undvika de aktuella betalvägarna. Du får då åka på mindre vägar som givetvis har sämre standard och inte är lika snabba. Men det är inga problem att köra även med större fordon, du kommer att möta många långtradare och bussar. Men du måste hålla ordentligt reda på ditt vägval. Kommer du ut på en betalväg kan böterna bli astronomiska.
På sina håll har man infört så kallade elektroniska vinjetter.
Du hittar mer information på internet, till exempel www.tolltickets.com. Eller i min bok Husbil i Europa, där jag går igenom reglerna land för land. Köps på www.husbilieuropa.se.
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenheter gällande vinjetter till tunga husbilar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.