Bild
Nästa artikel

Gäller det svenska undantaget?

Fråga experterna

Gäller den svenska undantagsregeln om B-körtkort gällande tunga husbilar även utanför EU? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Gäller den svenska undantagsregeln om b-körkort och tunga husbilar även utanför EU? Exempelvis i Norge och Kroatien?
/Klasse
 
Svar: Hej Klasse,
Nu har jag forskat lite kring B-körkort/tung husbil/länder utanför EU.
Först och främst så gäller övergångsregeln egentligen bara i Sverige. Men inom EU har man alltså antagit en "Modellhandbok" som föreskriver att Unionens medlemmar accepterar varandras körkort med eventuella nationella undantag.
Motsvarande uttalade acceptans finns inte utanför EU. Så här skriver Hans Östh på Transportstyrelsens pressavdelning:
 
"Detta är en övergångsregel som är ett nationellt undantag, gäller först och främst i Sverige, det är upp till andra länder utanför EU att godta detta undantag.
Jag rekommenderar de som skall åka utomlands att ta reda på vad som gäller i de länderna som man tänker åka till/igenom och då kontakta resp ambassad och där förklara vad man har för fordon samt vilket körkort man har. Är detta ok i detta land?
Givetvis tar man med sig översättningen men det är inte samma sak som att den lokale polismannen godtar detta nationella undantag.
Med vänlig hälsning Hans"
 
Se alltså till att få med dig ett skriftligt besked från ambassaden! Utan att behöva måla fan på väggen är det kanske så att trafikpoliserna på sina håll i vissa länder gärna tolkar reglerna på sitt sätt. Men att de kanhända ändå går att förhandla med...
Nog är det så att de svenska husbilister som kör tunga fordon utanför EU allvarligt ska överväga att skaffa den C1-behörighet som börjar tillämpas i januari nästa år.
/Anders Witt
 
Har du erfarenheter om den svenska undantagsregeln utanför EU? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.