Bild
Nästa artikel

Gasol eller 12 volt?

Fråga experterna

Vad är egentligen bäst, gasol eller 12 volt? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Vad ska man köra – gasol eller 12 volt när man åker? Jag har en Polar 590.

/Pelle
 
Svar: Antar att du menar drift av kylskåpet.
För att kylen ska kunna drivas på 12 V under körning, krävs kraftiga kablar i såväl dragbil som husvagn. (Att köra kylen från husvagnsbatteriet är inte att tänka på, även om man har bra laddning från bilen. Kylen drar drygt 100 W, och eftersom 12 V-driften inte är termostatstyrd är den kontinuerliga strömförbrukningen cirka 10 A.)
Kostnadsmässigt är det ingen större skillnad mellan gasol- och 12 V-drift. Gasolbrännaren är ju termostatstyrd, och den genomsnittliga gasolförbrukningen blir därför tämligen låg. För att alstra de 10 A "extra" som behövs för att driva kylen på 12 V, krävs däremot en hel del drivmedel (bensin eller diesel) till dragbilen.
Största fördelen med att använda 12 V-drift under körning är, att man inte riskerar att gaslågan blåser (eller sugs) ut under körningen. I många länder är det dessutom förbjudet att ha gasolen i husvagnen inkopplad under färd.
/Lars Erik Paulsson
 
Använder du gasol eller 12 volt? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.