Bild
Nästa artikel
Hur gör jag för att se på svensk tv?

Hur gör jag för att se på svensk tv?

Fråga experterna

Går det att se svensk tv med parabolantenn på husbilen? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Jag funderar på att skaffa en parabolantenn till min husbil men undrar nu om det är bästa sättet att se lite tv när jag är ute i Europa. Går det att se svensk tv? Och vad kostar det i så fall?
/Hugin
 
Svar: Hej Hugin,
En bra parabolantenn är säkert ett perfekt sätt att kolla på tv, därute liksom här hemma. Men kanske lite dyrt. Om vi börjar med antennutrustningen, alltså parabolen, så finns där ett otal varianter. Alltifrån enkla och billiga saker som du arrangerar på marken vid sidan av din husbil till motorstyrda och automatiskt orienterade tallrikar som du sätter på bilens tak. En enkel manuell variant får du för ett par tusen, en med motorstyrning och automatik kostar det tiodubbla.
Med parabolen kan du via satellit se ungefär samma program och kanaler i ditt campingfordon som hemma i bostaden. Det hänger lite på vilka abonnemang du skaffar.
Vill du se svensk tv finns framförallt SVT World, som erbjuder ett urval från SVT:s olika kanaler. Ett abonnemang där kostar 1 229 kronor för sex månader. Via sajten svt.se kan du få mer information.
Annars fungerar ju ditt tv-tittande i det kringresande fordonet ungefär som hemma. Marksända kanaler är numera digitala över nästan hela kontinenten. Så med en digitalklar tv eller via en digitalbox, tar du in de marksända kanalerna i det land du gästar.
Antal kanaler och kvalitet på mottagningen skiftar givetvis. Det gäller också att ha en bra antenn, gärna med förstärkning.
Men på det viset blir det inga svenska tv-program. Det kan du däremot ofta kolla in om du har en internetansluten dator med dig. Via nätet ser du då SVT Play eller TV4 Play. Båda dessa internetkanaler erbjuder ett urval av det som sänts av respektive bolag. Dessutom finns en del så kallade livesändningar, oftast är det nyhetsprogrammen. En del program är spärrade av rättighetsskäl, de får bara tas emot i Sverige.
Tv via internet förutsätter att du har en skaplig uppkoppling mot nätet. Kan funka med modem och lokalt kontantkort men går ofta bättre och snabbare via lokala nätverk, det som kan kallas wifi eller wlan. Många campingplatser har sådan service för sina gäster.
/Anders Witt
 
Hur gör du när du ser på tv i husbilen? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Kommentarer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.